Arijana Saračević-Helać i Vanja Iličić u Novom danu

Vijesti 08. dec 201914:59 > 15:07
N1

U novu radnu sedmicu zakoračite uz Novi dan - jutarnji program N1 televizije. Očekuju vas aktuelne teme i gosti, javljanja uživo naših reportera i priče iz svih dijelova BiH, regiona i svijeta.

U ponedjeljak ujutro počinje prebacivanje migranata iz kampa Vučjak u kasarnu Blažuj kod Sarajeva. To je dogovoreno na sastanku ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića, uprkos činjenici da migranti ne žele da budu premješteni. Sve detalje premještanja migranata, zatvaranja improvizovanog kampa Vučjak možete pratiti u Novom danu, uživo smo u Unsko-sanskom kantonu.

Specijalni predstavnik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer razgovarao je sa nekolicinom poslanika u Skupštini KS, o ”uslugama koje ova vlada pruža građanima i reformskim procesima”. O interesu američkog diplomate za kantonalni nivo vlasti, odnosima unutar ”šestorke” i fukncionisanju koalicije govorimo u Novom danu.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, u Sarajevu će biti održan „Marš za žrtve korupcije“ koji će početi u 9 minuta do 12 sati. Okupljanjem ispred Vječne vatre i zgrade Parlamentarne skupštine BiH građani žele poručiti da je ”vrijeme deklarativne podrške borbi protiv korupcije isteklo.” O borbi protiv korupcije u BiH govore Ivana Korajlić iz Transparency Internationala i Slobodan Golubović iz Centra za razvoj medija i analize.

Aktuelne događaje i društveno-političku svakodnevicu ovoga jutra komentarišemo sa dvije novinarke – Arijanom Saračević-Helać, novinarkom Federalne televizije i Vanjom Iličić, novinarkom BH Radija1.

Govorimo i o ljudskim pravima u BiH i to kroz prizmu mladih ljudi i njihove uloge u izgradnji mira, osoba koje su preživjele seksualno nasilje i razbijanju stigme nad ovom populacijom.

Za nešto ležernije minute u Novom danu pobrinuće se sportski plesni par Lamija Hadžiahmetović i Amar Jašarević, članovi plesnog kluba Astorija iz Sarajeva, koji su višestruko nagrađivani na domaćim i internacionalnim takmičenjima.

Budite uz Novi dan – sa vama od 7 sati Ivana Erić i Ivana Crnogorac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad