Perduv predstavio programske ciljeve i rukovodstvo stranke Pokret pravde

Vijesti 08. dec 201915:18 > 15:24
N1

Ozren Perduv, predsjednik novonastale političke organizacije Pokret pravde, nakon Osnivačke skupštine obratio se javnosti kazavši da je suština ovog pokreta beskompromisna borba za jednaka prava, odgovornost, te nezavisnost svih stubova vlasti.

“U Statutu smo naveli nekoliko ključnih stvari: Prije svega vladavina prava. To znači da zakon bude isti za sve. Drugo, parlamentarna demokratija što znači da imamo tri nezavisna stuba vlasti. Danas nije tako, sva tri stuba su pod kontrolom nekoliko ljudi. Treće je da se uspostavi princip odgovornosti u ovoj zemlji, da svako odgovara za svoja djela i nedjela. Postoji još nekoliko sfera, tiču se zdravstva, školstva, mladih, sporta”, rekao je predsjednik Perduv. 

Posebno je naglasio razloge osnivanja političke organizacije Pokret pravde:

“Čitava ova priča počinje zbog toga što su sve metode borbe da se dođe do pravde za Davida iscrpljeni. Mi smatramo da je ovo jedini preostali način borbe, a to je politički. Došlo je vrijeme da mi njih izbacimo iz fotelja, a to se može jedino uraditi na politički način. Ono što će biti vodilja čitavog ovog pokreta je da je opšti interes iznad svega. Opšte dobro – to mora da bude vodilja ovog pokreta. Dokle god sam ja na čelu ovog pokreta to će biti tako.” 

VEZANE VIJESTI

Još ranije, otac ubijenog Davida Davor Dragičević, kada je najavio osnivanje političke stranke kazao je da su cilj sljedeći lokalni izbori. Isto je potvrdio i Perduv:

“Svakako da je u planu učestvovanje na opštim izborima, prije svega za nivo Banjaluke. Apsolutno nema nikakve saradnje sa političkim organizacijama koje su nas dovele u stanje u kom se nalazimo kao društvo i zbog kog smo mi u ovoj prostoriji i radimo ovo što radimo. Sa njima nema nikakve saradnje. To treba svima da bude jasno. Suština čitave priče je beskompromisna borba.”

Perduv je još kazao da Pokret pravde ima punu podršku porodice Dragičević, a putem Skypa prisutnima sa osnivačke skupštine obratio se i Davor Dragičević.

Potpredsjednici ove stranke su Milica Ubalić, Predrag Marić i Suad Ahmetović, a generalni sekretar je Aleksandra Ninić Vranješ koja je na Skupštini prisutnima predstavila program stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad