Pokret pravde: Nema saradnje sa političkim opcijama koje su napravile ovo stanje

Vijesti 08. dec 201916:44 > 18:54
N1

Nakon 600 dana bezuspješne borbe za istinu grupa Pravda za Davida prerasla je u političku partiju Pokret pravde. Osnivačka skupština održana je danas u Banjaluci, a rukovodstvo novoosnovane stranke poručuje - nema saradnje sa političkim opcijama koje su napravile ovakvo stanje u društvu.

Opšti interes je iznad svega. Osnovni principi kojima će se voditi osnivači Pokreta pravde su vladavina prava, parlamentarna demokratija i nezavisne zakonodavna, izvršna i sudska vlast u praksi. Stotinu trideset delegata i stotine članova na osnivačkoj skupštini ove političke partije izabrali su Ozrena Perduva za predsjednika.

“Da se uspostavi princip odgovornosti u ovoj zemlji, a to je da svako odgovara za svoja djela, ali i svoja nedjela što danas nemamo na sceni. To je vodilja ali naš program se sastoji i od još nekoliko sfera, tiču se zdravstva, školstva, ono na čemu ćemo mi insistirati jeste da se vrate mladi ljudi koji su glavom bez obzira napustili ovu zemlju”, ističe Perduv.

Prisutnima se putem video linka obratio i Davor Dragičević. Poručio im je da imaju njegovu maksimalnu podršku.

Porodica Davida Dragičevića i prijatelji prvi put se se na Trgu Krajine okupili 26. marta 2018. godine tražeći da se rasvijetli pod kojim okolnostima je dvadestjednogodišnji mladić smrtno stradao. Svakodnevni protesti su nastavljeni mjesecima poslije, porodica tvrdi da su za smrt odgovorni pojedini pripadnici MUP-a.

“U ovoj zgradi je David ubijen 23.3. 2018. godine u periodu od 20 do 21.30 šta sada svi šute?”, pitao je otac ubijenog, Davor Dragičević ispred policijske uprave dok je još bio u BiH.

Tri puta su u Banjaluci organizovani masovni prostesti sa preko 10.000 ljudi.

Okupljanje na Trgu je zaustavljeno u decembru prošle godine kada je policija višednevnim akcijama rastjerivala pristalice grupe Pravda za Davida.

Davor Dragičević napustio je Banjaluku, djeluje iz Beča. Nekoliko desetina građana ostalo je dosljedno okupljajući se svaki dan u neposrednoj blizini Hrama Hrista spasitelja. No, protiv većine njih se vode krivični postupci pred Osnovnim sudom u Banjaluci. Terete se da su prekršili norme Zakona o javnom okupljanju i Zakona o javnom redu i miru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad