Šta je ujedinilo stranke "šestorke" u Kantonu Sarajevo

Vijesti 09. dec 201910:13 > 10:25
N1

Vildana Bešlija iz Naše stranke, Igor Stojanović iz SDP-a BiH, Vedran Jakupović iz Naroda i Pravde i Zvonko Marić iz SBB-a za N1 su govorili o nedavnom sastanku sa specijalnim predstavnikom State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmerom, na kojem su razgovarali o uslugama koje Vlada Kantona Sarajevo pruža građanima i reformskim procesima.

Bešlija je kazala da je to bio jedan ugodan razgovor.

“Imali smo osjećaj da razgovaramo sa osobom koja razumije i podržava ovo što radimo. Kazao nam je da to jedan svijetli primjer i da se iskreno nadaju da će se to primijeniti i na ostatak države”, kazala je.

Stojanović je dodao da je iskazana određena bojaznost da će vlada šestorke biti zaustavljena, nakon što se formira vlast na Federalnom i državnom nivou.

“Najveća pohvala SAD-a odnosila se na antikoruptivne procese, na transparetnost rada Vlade, nešto što je nepoznanica u političkom životu BiH. Nešto što je vlada šestorke uspjela da unese u politički život. Bojazan da će biti zaustavljena, obzirom da se formira Federalna i državna vlada. SDA su tražile naše razmišljanje koliko je to realno”, kazao je.

Jakupović je kazao da ih je Palmer upoznao sa Programom reformi BiH, u kojem jefokus stavljen na katastrofe i odziv na prirodne nepogode.

“Demistificirali smo tu priču oko NATO pakta i potpisavanja ANP-a”, dodao je.

Marić, koji nije prisustvovao sastanku sa Palmerom, kazao je da podrška SAD-a nije beznačajna.

“Ali mi moramo da radimo na način da mi budemo zadovoljni, kao i oni što su nas izabrali. Da pokažemo ljudima da smo odlučni da raidmo onako kako se od nas očekuje. Nije glavni argument podrška Palmera, nego ono što uradimo”, istakao je.

Gosti su govorili i o odnosima unutar šestorke u Kantonu Sarajevu, kao i o navodima da će SDA tražiti od DF-a i SBB-a da vrate uslugu na kantonalnom nivou i uđu u vlast.

“Kuloari su jedno, a stvarnost je drugo. U kuloarima postoje takve priče, čak i unutar šestorke, koji generiraju nepovjernje unutar koalicije. Postoje stranke za koje smatramo da su remetilački faktor. Šestorka je nastala i prije razgovora i pregovora o formiranju Federalne i državne vlasti. Ono što može destabilizovati šestorku su unutarnje stvari, unutarnje nekorektnosti. Teško da može vanjski faktor uticati na takve stvari”, istakao je Marić.

Stojanović je podsjetio da su sve stranke šestorke nekada ranije bile u koaliciji sa SDA, te da ih je to ujedinilo.

“Prepoznali smo ko su najkoruptivniji kadrovi u sistemu, svi smo bili u vlasti sa SDA”, istakao je.

Jakupović je negirao navode da je međunarodna zajednica formirala šestorku.

“Istina je da smo mi napravili šestorku, a da su ljudi iz međunarodne zajednice prepoznali to što radimo”, kazao je.

Gosti su podržali inicijativu o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima.

“Značaj rada šestorke, koja je zanemarila ideološke razlike i bavi se problemom građana, dobio bi konačan cilj zajedničkim izlaskom na izbore”, kazao je Stojanović.

“Narod i pravda će kao stranka ići samostalno za općinska vijeća, ali postoji opcija da ćemo dogovoriti načelnike”, dodao je Jakupović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad