Reakcije na jutrošnja dešavanja u Mostaru: Gazili su i udarali sve redom

Vijesti 09. dec 201912:05 > 12:08
N1

Nakon što su pripadnici Specijalne jedinice MUP-a HNK deblokirali jutros deponiju Uborak kod Mostara probivši blokadu građana, iz bosanskohercegovačkih stranaka stižu reakcije na potez policije.

Iz Demokratske fronte (DF) osudili su “svaki vid nasilja i upotrebu sile nad građanima”, te dali podršku demonstrantima koji traže institucionalno rješenje za deponiju.

“Da su gradske vlasti ispoštovale dogovor od prije šest mjeseci koji je postignut sa prosvjednicima, kada su se obavezali da će formirati stručnu radnu grupu te pokušati naći rješenje za deponiju Uborak, izbjegli bi ponovnu blokadu iste kao i nemile scene upotrebe sile pripadnika MUP-a HNK-a nad prosvjednicima”, stoji u saopštenju DF-a.

Istaknuli su i to da su zbog situacije u Uborku direktno ugroženi životi Mostaraca.

Iz Naše stranke oglasila se potpredsjednica Irma Baralija:

„U Mostaru je jutros Specijalna policija MUP-a HNK pokazala svoje najbrutalnije i najagresivnije lice nad građanima koji danima protestuju pred Deponijom Uborak. Gazili su i udarali sve redom, uključujući žene i djecu. Naša stranka traži hitno očitovanje Vlade HNK i premijera te odgovornost onih koji su odobrili ovakvo nasilje nad ljudima na Uborku. Takođe tražimo da Parlament Federacije BiH preuzme upravu nad gradom Mostarom, s obzirom na to da je ova institucija, između ostalih, produžavala mostarsku agoniju i politički vakuum bez izbora i Gradskog vijeća dajući privremene dozvole za upravljanje gradom posljednjem izabranom gradonačelniku. U situaciji kada je taj isti čovjek, nelegitimni gradonačelnik, izvjesno vrijeme na liječenju van BiH, u Mostaru ne postoji niko ko bi donosio bilo kakve odluke.”

Iz NS traže odgovor na pitanje “Ko je naredio slanje policije na ljude i stavio ih u službu bezakonja i zaštite deponije kojoj treba okolišna dozvola?”

Iz Nezavisnog bloka kazali su kako je deponija Uborak “ogledalo vlasti SDA-HDZ.”

“Za ovo haotično stanje odgovorna je vlast SDA i HDZ-a BiH koja drži Mostar u potpunoj demokratskoj blokadi. Građani jedino mogu protestovati i to čine s punim pravom”, kazao je Amer Obradović poslanik u Parlamentu FBiH.

“Apsolutno podržavam stavove građana i organzacija koje se bore protiv ove nelegalne deponije – i u Parlamentu FBiH biću njihov glas. Zna se da je u Gradu Mostaru na vlasti HDZ i SDA, tako je i u HNK, u Federaciji i na nivou države Bosne i Hercegovine. Oni drže sve konce i oni i niko drugi su odgovorni za haos u Mostaru – u Parlamentu FBiH su blokirali pokušaj da se pitanje deponije počne riješavati”, dodao je on.

Okolišna dozvola za deponiju Uborak istekla je 4.decembra 2019.godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad