Nastavak policijske akcije: Uhapšen poslanik i policajac

Vijesti 09. dec 201913:45 > 13:49
N1

U okviru nastavka akcije Pero, po nalogu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona danas su uhapšeni poslanik u Skupštini Unsko-sanskog kantona P. R. i policijski službenik Sektora kriminalističke policije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Č. A.

Njima se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su koristeći svoj službeni položaj i uticajni položaj posredovali da odgovorna osoba u pravnom licu izvrši službenu radnju, te podstrekavali na izradu lažnih javnih isprava – diploma bez provođenja nastavnog procesa i bez stvarnih i zakonitih provođenja prekvalifikacija za treća lica, s ciljem da se ovako stečene diplome upotrijebe kao prave.

Na ovaj način bi svaki od osumnjičenih lica počinio krivično djelo Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u sticaju sa krivičnim djelom Krivotvorenje isprave u podstrekavanju.

Ove osobe će u toku današnjeg dana biti kriminalistički obrađena od strane pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, nakon čega će biti predana postupajućem tužiocu koji će ih ispitati.

 U toku današnjeg dana također će biti ispitano 14 osumnjičenih zaposlenika PU “Vita Plus” Cazin i “Visoke međunarodne škole” Cazin.

Ove osobe su obuhvaćene proširenom istragom u predmetu “Pero”.

Podsjećamo da je istraga inicijalno obuhvaćala 58 fizičkih i pravnih lica, te da je ista sada proširena na ukupno 72 lica zbog Organiziranog kriminala u vezi sa Zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, Primanjem dara ili drugih oblika koristi, Krivotvorenjem isprave, Pranjem novca i Utajom poreza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad