Esad Duraković i Aleksandar Petrović u Novom danu

Vijesti 09. dec 201914:24 > 14:26
N1

U Novom danu sutra gledajte.

Svečana ceremonija dodjele ovogodišnjih Nobelovih nagrada biće održana u Stockholmu. Ove godine, kontroverzna je odluka Nobelovog komiteta da nagradu za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu, višestruko nagrađivanom ali i osporavanom, u prvom redu zbog svojih političkih stavova. Uživo ćemo biti u Stockholmu.

Povodom uručenja Nobelove nagrade Peteru Handkeu u Stockholmu će biti održani veliki protesti, od 18 do 20 sati. Protest organizuju ljudi iz BiH, zbog Handkeovog negiranja genocida u Srebrenici, vrijeđanja žrtava i otvorene podrške koju je iskazivao Slobodanu Miloševiću. O različitim reakcijama na nagradu Handkeu za Novi dan govore orijentalist, akademik Esad Duraković i Aleksandar Petrović, docent na katedri za njemački jezik i knjizevnost, Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

10. decembar je Međunarodni dan ljudskih prava. Tim povodom, UNDP objavljuje globalni izvještaj o ljudskom razvoju čija je tema nejednakosti u 21. vijeku. Kako je BiH predstavljena u izvještaju, šta kažu podaci o nejednakosti u našem društvu? To su teme o kojima će govoriti Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini i Adnan Tatarević, predsjednik Udruženja “Pomozi.ba”.

Sve češće se Sarajevo i drugi gradovi u BiH nalaze na neslavnoj listi najzagađenijih gradova svijeta. U Novom danu govorimo o zagađenju i ekologiji, naša tema je i projekat ”Misli o prirodi” koji se provodi u cijeloj BiH, uz pomoć švedske ambasade.

Aktuelne događaje i društveno-političke teme komentarišemo sa gostima – u Banjaluci Slobodan Popadić, urednik u listu ”Euroblic” a u sarajevskom studiju aktivista Darjan Bilić, iz Alternativnog Vijeća ministara.

Gost Novog dana je Hajrudin Somun – novinar i diplomata, nekadašnji tv dopisnik sa Srednjeg istoka. Bio je diplomata u Bagdadu i Iranu, te ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj i Maleziji. Autor je više knjiga, a ove godine obilježava 50 godina aktivnog izvještavanja o vanjskoj politici.

Budite uz Novi dan – sa vama od 7 sati Ivana Erić i Ivana Crnogorac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad