Specijalista za kvalitet vazduha o brojnim rješenjima za zagađenje u Sarajevu

Vijesti 09. dec 201916:56 > 16:58
N1

Kako i na koji način poboljšati kvalitet vazduh? Koji su glavni razlozi zagađenja, te koliko bi nas koštao čist vazduh? Na ova i mnoga druga pitanja o zagađenju u Sarajevu i Bosni i Hercegovini odgovorio je specijalista za kvalitet vazduha i klimatske promjene Martin Tais.

“Imamo prirodne uslove, vrlo specifične koje pogoduju zagađenju. Drugo, neplanska gradnja, neplanski raspored. Mnogo je zagađivača, ugalj se vratio. Mnogo je automobila, uske su ulice, saobraćaj. To su stvari o kojima treba pričati”, rekao je Tais.

Rješenje prema njegovim riječima postoji – nije teško, ali košta:

“Mi smo u jednom loncu sa poklopcem na planini. Kako rješiti zagađivanje? Smanjiti emisiju unutra. Poklopac ne možemo dignuti, bila bi potrebna ogromna energija ua to koju ne mogu nikakvi ventilatori riješiti. Magle bi bilo u Sarajevu i da nema nijedne kuće, ali je problem prljava magla. Treba uvesti šire ulice, ubrzati saobraćaj, znači još jednu longitudinalu, zamijeniti ugalj, totalno ga izbaciti iz grada.”

“Postoje rješenja, to je sedamdesetih godina koštalo 250, 300 miliona dolara, napravljen je dugoročni plan da se svake godine izdvoji 30 miliona. Za pet, do sedam godina bi to riješili. Rješenje je – zamijeniću ovdje plina toliko, napraviti lokalne toplane na plin, nek 300, 400 miliona košta za 10 godina bi riješili problem”, dodao je.

Komentarisao je mjere Upozorenja koje je donijela Vlada KS:

“Što se mene tiče odlične su. Efekat je nemoguće postići jer se mjere donose kad je već zagađeno. Mjere se odnose na smanjenje emisija, a to je da ne ideš puno više i dalje, ali ostaje ono što si zagadio u loncu, ništa nije otišlo. Mjere su dobre da smanjiš rast zagađivanja, ali to nije rješenje.”

Kratkoročna rješenja imaju građani koji sa povećanim zagađenjem bježe iz grada.

“Građani jesu svjesni šta u toj situaciji raditi, oni koji mogu pobjegnu na planine, drugi nemaju uslova ni da se griju kamoli da odu gore. To je problem”, rekao je Tais.

Problem sa zagađenjem imaju i drugi gradovi u Bosni i Hercegovini poput Tuzle i Zenice, no ti gradovi imaju i velike zagađivače za razliku od Sarajeva, istaknuo je ovaj stručnjak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad