Dramatične i potresne scene u Mostaru

N1

Dramatične i potresne scene jutros na deponiji Uborak. Nakon pet dana blokade, pripadnici Specijalne jedinice upotrebom sile deblokirali su deponiju, nakon čega je počeo odvoz smeća. Mještani i članovi Inicijative "Jer nas se tiče", koji su deponiju držali u blokadi, tvrde ovo odlagalište od početka godine nema niti jedan validan dokument na osnovu kojeg može raditi. Poručuju da ovo nije kraj, te da se neće prestati boriti sve dok se deponija ne zatvori.

Pet je sati ujutro. Mještani mostarskih naselja koji godinama žive u blizini deponije Uborak, nakon dojave o dolasku policije, okupljaju se u većem broju, među njima veliki broj žena i djece. Sjedaju ispred ulaza, formiraju živi štit i vežu se lancima – sve kako bi spriječili deblokadu. Nakon dva sata kreće akcija pripadnika Specijalne jedinice. Nakon više upućenih upozorenja, uslijedila je primjena sile.

Intervenisala je i ekipa Hitne pomoći. Ipak na kraju, deponija je deblokirana, nakon čega je počeo i odvoz smeća.

“Sve ste vidjeli, udaranje žena, djece, vukući ih po betonu. Svaku mjeru prešlo, nek se stide. Ovo je katastrofa, umjesto da policija njima zabrani, nas su digli odavde, razvlače mi ovo dijete. To je tuga, fuj, država i sve ostalo, ali neka doći će kraj i ovome, ja se nadam iskreno”, samo su neke od poruka razočaranih mještana.

Ugrožen je, kažu, život svih stanovnika doline Neretve sve do Jadranskog mora. Stoga traže da se deponija u roku od godinu dana zatvori. Mjesecima upozoravaju da deponija radi nelegalno. Tvrde da od početka godine nema niti jedan validan dokument na osnovu kojeg može raditi.

“Ova deponija puni se od februara i saznali smo da ona nema nijedan papir, radi toga je to ministrica Đapo i odbacila. Međutim mi smo zaključili da je toga više dosta”, ističe Fuad Hujdur, mještanin Vrapčića.

Mostarske ulice za vrijeme blokade zatrpane smećem. Bile su i prije pola godine, no sve to nije urodilo plodom. Ogorčeni su jer nikakav interes nije iskazan po pitanju njihovih zahtjeva.

“Nama treba neko iz Vlade, i trebao nas je pozvati da se dogovorimo mirnim, finim putem. Mi nismo budale, znamo da se to ne može riješiti za noć, ali gospoda iz Vlade, kantona, niko se nije udostojio da bilo koga od nas zovne da sjednemo i pričamo”, otkriva Nijaz Hodžić, Inicijativa “Jer nas se tiče”.

Gradske vlasti kažu da trenutno nije moguće tražiti novu lokaciju za deponiju jer nema Gradskog vijeća. A nakon što je deponiji istekla dozvola, Federalna vlada donijela je preporuku da se i dalje nastavi odlaganje otpada dok se ne riješi pitanje zahtjeva za okolišnu dozvolu koji je ponovo upućen.

“Građani su u pravu da se deponija ili uredi ili zatvori, svaku upotrebu sile smatram suvišnom. U ovoj godini, JP Deponija Mostar je tri puta podnosilo zahtjev za okolinsku dozvolu, i sva tri puta taj zahtjev nije bio adekvatan i potpun. Ministarstvo nije moglo da krši zakon i izda okolinsku dozvolu, a zbog javnog interesa građana Vlada je dala preporuku da se ne zatvori deponija, a gradonačelniku je dala preporuku da smijeni direktora koji snosi najveću krivicu za stanje u kojoj se deponija nalazi, a građani trpe”, kaže Edita Đapo, ministrica turizma i okoliša FBiH.

I dok mještani najavljuju nove blokade, bh. stranke osuđuju potez policije, te traže odgovor na pitanje ko je naredio slanje policije na ljude i stavio ih u službu bezakonja.

Uprkos deblokadi deponije i intervenciji pripadnika MUP-a HNK, mještani kažu od svojih zahtjeva neće odustati. Najavljuju pravnu bitku i podizanje krivičnih prijava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad