Energetska zajednica pokrenula spor protiv BiH, razlog kineski kredit

N1

Nakon što je Energetska zajednica prekinula pregovore sa Vladom Federacije BiH, najavljuju i pokretanje postupka protiv države, a sve zbog kreditiranja izgradnje Bloka 7 TE Tuzla. Spor je nastao jer između Vlade FBiH, odnosno Bosne i Hercegovine i Energetske zajednice ne postoji slaganje da li je garancija za kineski kredit državna pomoć ili nije. U Energetskoj zajednici tvrde da jeste, dok iz Vlade FBIH poručuju suprotno.

Da li Vlada FBiH može garantovati za kredit Elektroprivredi BiH čiji je vlasnik? Ovo je tačka neslaganja između Energetske zajednice i institucija u državi.

Iz Energetske zajednice poručuju, radi se o nedozvoljenoj državnoj pomoći zbog koje federalna ministrica finansija Jelka Miličević nije smjela potpisati garancije. Prekinuli su pregovore, pokrenuće, kažu, postupak protiv BiH.

“Ne znam šta će napraviti Kinezi, ali sigurno sve evropske banke ili zapadne banke koje bi eventualno učestvovale u finansiranju tog projekta imaće probleme sa tim jer otvoreni prekršajni projekat. Znači da je investicija problematična”, tvrdi Janez Kopač, direktor sekretarijata EZ.

Savjet za državnu pomoć, potvrdio je da garancijom za kineski kredit vrijedan bllizu milijardu i 600 miliona KM nije prekršen Zakon o državnoj pomoći.

“Izgradnja 7-450 MW TE Tuzla ne predstavlja državnu pomoć u smislu Zakona o sistemu državne pomoći u BiH”, stoji u Službenom glasniku.

“Svi su nivoi vlasti učestvovali da bi se ova garancija dobila. Ovo je kredit koji se finansira 85% od strane kineskih banaka, a ostatak EP finansira iz sopstvenih sredstava. Ne vidim što, kako i zašto prijetnje za gradnju”, ističe Nermin Džindić, ministar energetike FBiH.

Resorni ministar na državnom nivou, Mirko Šarović potcrtava da je stav institucija Bosne i Hercegovine jedinstven – ne radi se o nedozvoljenoj pomoći. Očekuje da će BiH u narednom periodu ubjediti ministre u Energetskoj zajednici da je to zaista tako.

“Za nekoliko dana biće ministarski sastanak u Kišnjevu u Moldaviji, ovo pitanje neće biti na dnevnom redu, u smislu da će se nešto glasati po tom pitanju. Dug će ovo proces da bude i još smo daleko da ministri glasaju po tom pitanju”, kaže Šarović.

Amera Jerlagića, stručnjaka za energetiku ne čudi nezadovoljstvo EU. Smatra da se BiH kod Kineza zadužuje da bi na kineskoj tehnologiji radili kineski stručnjaci.

“Nigdje ne stoji, u bilo kakvim uslovima, koliko mora biti domaće pameti, domaće struke, domaćih mladih inženjera na ovim projektima. Živi bili pa vidjeli da niko od naše pameti, naših fakulteta neće biti uključeno u ovaj projekat”, zaključuje Jerlagić.

Radovi na izgradnji Bloka 7 TE Tuzla počeli su 1. novembra. Samo vrijednost pripremnih radova procjenjuje se blizu 18 miliona maraka. Procjene su da bi Blok 7 u narednih pet godina trebao biti stavljen u funkciju, čime bi se van snage stavili postojeći blokovi tri, četiri i pet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad