Stručnjak o posljedicama zagađenja vazduha: U epidemiji smo raka pluća

Vijesti 09. dec 201917:04 > 17:22
N1

Bosna i Hercegovina je danas zemlja sa najzagađenijim vazduhom na svijetu, prema podacima koje pokazuje Purpleair uređaj. Ovakva četiri aparata su kod nas instalirana jedino u Banjaluci, u zemljama regiona ih takođe nema, osim u Beogradu jedan aparat i pokazuje da je u susjednoj državi kvalitet vazduha danas bio dosta bolji.

Na karti svijeta, gdje su instalirani Purpleair uređaji, najcrvenija tačka je u Banjaluci i Air quality index uređaja koji je u vlasništvu Portala Buka, u trenutku snimanja, pokazuje brojku od 390. Alarmantno je još i u Kazahstanu, index ide do 338, Kini i Australiji, ali svi su ispod BiH.

“Ovo su alternativni načini, nisu podaci koji mogu da se uzmu u naučnu obradu i da se pokazuju kao validni, ali su približno tačni. Buka je nabavila jedan od ovih uređaja da bi podigla svijest javnosti putem infomisanosti o kvalitetu vazduha koji dišu. Mi možemo imati različite političke i ideološke stavove o svemu, ali vazduh koji dišemo je isti”, rekao je Aleksandar Trifunović, urednik Portala Buka

Zvanično mjerenje u Banjaluci u skladu sa zakonskim normama vrši Institut za građevinarstvo na tri lokacije. Proteklih mjeseci, prema njihovom mjerenju, sumpordioksid, ugljenmonoksid i azotni oksidi bili su u dozvoljenim granicama. No, prisustvo lebdećih čestica zabilježeno je više puta i to u količinama skoro troduplo više od dozvoljenog.

“Na lebdeće čestice bilježimo prekogranične vrijednosti, u mjesecu decembar smo na lokaciji centar 13 puta zabilježili prekograničnu vrijednost, na lokaciji Paprikovac 10 puta, a na lokaciji Borik 9 puta prekograničnu vrijednost. Najveća koncentracija koju smo mi izmjerili bila je na lokaciji centar i iznosila je 120 mikrograma po metru kubnom i to se radi o dvadesetčetvoročasovnoj prosječnoj vrijednosti”, kazao je Siniša Cukić iz Instituta za građevinarstvo Banjaluka.

U okviru prihvatljivih parametara je 50 mikrograma lebdećih čestica po metru kubnom. Udišući loš vazduh dolazi do dugoročnih posljedica po zdravlje, mišljenja je grudni hirurg Slavko Grbić:

“Vazduh nam je otrovan i nije dobar za zdravlje stanovnika. Ja kao grudni hirurg, koji operiše rak pluća, znam da smo u epidemiji raka pluća jer jedan od glavnih uzroka je nekvalitetan vazduh, odnosno vazduh pun zagađenja.”

Najveći zagaćivači su individualna ložišta i ogroman broj automobila u saobraćaju. Zagađen vazduh ne može cirkulisati takođe zbog ekspanzije izgradnje višespratnica, upozorili su stručnjaci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad