Traže objavljivanje dokumenta: Pitanje je da li potpisnik zna šta je potpisao?

Vijesti 09. dec 201917:25 > 18:19
N1

"Imam pravo da znam", kažu mladi aktivisti SDS-a, koji su danas u Banjaluci otpočeli akciju za javno objavljivanje dokumenta Program reformi, koji su bez uvida javnosti ranije potpisali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Potpisivanje peticije SDS organizuje širom entiteta Republika Srpska, a krajnji cilj je da Narodna skupština raspravlja o slanju dokumenta u Brisel. Iz SNSD-a poručuju kako je ovo "posljednji ples gubitnika".

Šta su potpisali Dodik, Džaferović i Komšić? Zašto se pod ključem, u tajnosti čuva Program reformi, te mnoga druga pitanja, postavili su mladi SDS-a, po sloganom “Imam pravo da znam”.

“Mi imam pravo da znamo gdje će ići naš novac, koliko će se od plaćenih poreza izdvajati na naoružavanje i finansiranje vojske. I šta će se desiti kada danas, sutra dođemo na granicu sa Srbijom, hoćemo li moći preći sa ličnom kartom? Da li je NATO za nas spremio neki drugi model, s obzirom da Srbija nije članica NATO saveza”, pita Sandra Janković, aktivista SDS.

U SDS-u očekuju da do nedjelje prikupe više od 50.000 potpisa. Inicijativa je važna, ističu, jer…

“Ne smjemo dozvoliti da jedan čovjek potpiše neki akt, dokument, čiji sadržaj ne znaju ni njegovi najbliži saradnici, a pošto je dokument na engleskom, nije preveden, pitanje je da li zna i sam potpisnik šta je potpisao”, navodi Saša Lovrić, član IO SDS.

I PDP poziva mandatara za sastav Savjeta ministara Zorana Tegeltiju da prizna da je Program reformi nastavak puta ka članstvu u NATO. Saopštavaju, da je specijalni izaslanik SAD-a za Balkan Matthew Palmer, istakao da je jedina zemlja regiona koja nije donijela odluku da ide ka članstvu – Srbija.

“Umjesto što je kukao i žalio se što ga opozicija nije dočekala aplauzima, pozivamo Tegeltiju da zahtjeva od Predsjedništva Bosne i Hercegovine da objavi Program reformi i da jasno kaže narodu Republike Srpske istinu: da će njegov Savjet ministara sarađivati sa NATO-om u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP), vodeći RS i BiH prema punopravnom članstvu”, stoji u saoštenu PDP-a.

Dokument je usklađen sa skupštinskom Rezolucijom o proglašenju vojne neutralnosti i ne vodi u NATO, potcrtavaju u SNSD-u.

“Ne vodi nas u NATO, niti je ANP, što su direktno potvrdili i ambasador Rusije u BiH Peter Ivancov, kao i izaslanik američkog državnog sekretara Matthew Palmer. Dakle, sve ovo što opozicija trenutno radi može se okarakterisati samo kao krajnje licemjerje i kao posljednji ples gubitnika”, ocjenjuje Radovan Kovačević, portparol SNSD.

Gubitnika nema, nema ni dobitnika – u slučaju kompromisa oko Programa reformi, naglašavali su u više navrata članovi Predsjedništva. Sam dokument bi, prije nego što stigne na Boulevard Leopold III u Briselu gdje je sjednište NATO-a, mogao prema najavama Milorada Dodika, ali i zahtjevima opozicije, prvo na Trg Jasenovačkih žrtava, na broju 1 u NSRS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad