Biografije do sada poznatih ministara u budućem sastavu Vijeća ministara BiH

Vijesti 09. dec 201917:22 > 17:34
N1

Predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji danas su dostavljena imena ministara i zamjenika ministara iz bh. entiteta Republika Srpska i HDZ-a. Zoran Tegeltija najavio je kako će do naredne srijede imati imena svih ministara u Vijeću. Većina imena poznata je od ranije ili su već bili na funkcijama ministara i poslanika. Donosimo dio biografija. Uz napomenu, da još sve nije gotovo, te da postoji prostor za izmjene. Stranke su najavile međusobne pregovore tokom cijele sedmice.

Pravosnažno osuđen na uslovnu kaznu zatvora od pet mjeseci pred Osnovnim sudom u Banjaluci, a zbog nesavjesnog rada u službi i prema navodima mnogih, u više navrata kompromitovani Zoran Tegeltija, ne samo da će predvoditi Vijeće ministara, nego i SNSD-ov kadar.

“Fokus mog rada biće ekonomija jer smatram da procesom povećanja životnog standarda i stabilnim privrednim rastom mogu da se riješe mnoga pitanja u BiH”, kazao je Tegeltija u više navrata.

Poslaničku klupu ministarskom zamijenit će uvaženi SNSD-ovac – Staša Košarac, na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa. Na prvoj javnoj funkciji, kao odbornik u višegradskoj Skupštini bio je već u 25. godini. Potom napreduje do poslanika u Narodnoj skupštini, 2006. godine već je predsjedavajući Kluba Srba u Vijeću naroda. Poslije toga, delegat u državnom Domu naroda, a 2014. godine dospijeva i do Predstavničkog doma BiH. Upravo je te godine diplomirao na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment, u Beogradu.

Iz Predstavničkog doma BiH, na poziciju ministra prometa i komunikacija, ide Vojin Mitrović, jedan od najbogatijih političara. Vrijednost imovine mu se procjenjuje na više od 4.000.000 maraka. Poznat je javnosti i po aferi “papak”, odnosno kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS. Diplomirao je, potom magistrirao na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Član SNSD-a je od 2005. godine, potom član NDP-a, potom opet član SNSD-a. Od biznismena do poslanika u Narodnoj skupštini, do najviših državnih institucija.

No, SNSD je morao da dijeli pozicije.

“Tražimo jedno ministarsko mjesto. Spremni smo na dva mjesta odmah odreagovati. Bitno je da je jedno od tri”, rekao je to lider DNS-a Marko Pavić.

I predložili su na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice Draška Aćimovića, dojučerašnjeg visokopozicioniranog člana SDP-a. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Bugarskoj. Doktorirao na Državnom univerzitetu u Ukrajini. Bivši ambasador BiH u Belgiji, poručuje, kao ministar imat će u oblasti koju će voditi, pune ruke posla.

Kako SNSD, tako će i SDA s koalicionim partnerima dijeliti ministarske pozicije. Za sebe će zadržati Ministrarstvo vanjskih poslova. Iako se u medijima često spominjala iskusna diplomatkinja Bisera Turković, SDA ne demantuje, niti potvrđuje. Demokratska fronta bi ove sedmice trebala odlučiti o ministru ili ministrici odbrane. Dok SBB odlučuje da li će prihvatiti poziciju ministra sigurnosti. Ako da, da li će ministar biti Fahrudin Radončić, Ismir Jusko ili neko treći?

“Odluka o tome tek će se vjerovatno donijeti iduće sedmice u ponedjeljak mogu vam reći da će se vjerovatno delegacije SDA i HDZ-a vidjeti u četvrtak ako je moja informacija tačna, ono što je sigurno tačno je da ćemo se SDA, SBB i DF sastati u petak” odgovara predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

Na koncu, samo HDZ ne dijeli ministarske pozicije. Kako sada stvari stoje, novi/stari ministar finansija biće Vjekoslav Bevanda, Mostarac koji je na tamošnjem Ekonomskom fakuletu i studirao. Bio je na čelu ili u upravnim odborima brojnih kompanija. Član HDZ-a je od 2007. godine. Iste godine već dolazi na poziciju ministra finansija u Vladi Federacije, a od 2012. predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Potom ministar finansija BiH do danas.

Josip Grubeša naredne četiri do pet godina ostaje ministar pravde. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Član je Predsjedništva HDZ-a od 2011. godine. Već tri godine nakon, postaje i državni ministar pravde što mu je, prema biografiji, prva politička funkcija.

Ministrica civilnih poslova biće bivša ambasadorica u Njemačkoj – Ankica Gudeljević. Javnost nije pretjerano upoznata s njenim životom, ni radom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad