Božo Ljubić: Uvaženo je stajalište cjeline HNS-a, a ne samo HDZ-a

Vijesti 09. dec 201918:01 > 18:03
N1

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, za N1 je komentarisao nove/stare ministre iz reda HNS-a u Vijeću ministara BiH, rekavši da je uvaženo stajalište kompletnog HNS-a, a ne samo HDZ-a.

Novi/stari ministri iz reda hrvatskog naroda u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine bit će Vjekoslav Bevanda, Josip Grubeša i Ankica Gudeljević.

“Da budem pošten, primat u predlaganju ima stranka koja ima zastupnike i stranka koja je pregovarala u ime HNS-a. Činjenica da je pred predloženim i jedna koja nije iz HDZ-a, nego iz HSS-a, a četvero su članovi GV HNS-a, koje sam prihvatio kao predsjednik. Uvaženo je stajalište cjeline HNS-a, a ne samo HDZ-a”, kazao je. 

On je rekao da su izabrane osobe koje su u stanju odgovoriti onome što traži Vijeće ministara, ali će se tražiti od njih da zastupaju politike koje promoviše HNS.

“Izbor ovih ministara i zamjenika je resorno uvjetovan. Dva ministra su ostala ista, jer su zadržana ta dva resora. Treća ministrica je izabrana sukladno dobijenom resoru. Odabrani su na osnovu kompetencija. Izabrane su osobe koje su u stanju odgovoriti onome što traži Vijeće ministara, a tražit će se da zastupaju politike HNS-a”, poručio je.

On je rekao da u vrijeme kada je on bio ministar – nije morao slušati preporuke i naredbe jer je bio predsjednik stranke – a resorno ministarstvo saobraćaja i telekomunikacija je prihvatio iako je znao da neće tu funkciju obnašati cijeli mandat. Pohvalio se da je ispregovarao milijardu KM za Koridor 5C i nekoliko strateških stvari – a onda je poziciju prepustio čovjeku koji je imao više ambicija.

“Za poziciju ministra nije potrebno strukovno znanje, nego menadžerske sposobnosti. Kada sam izabran – za sve sektore sam izabrao vrhunske kadrove, koji čak nisu bili iz HDZ-a”, kazao je dodavši da su za ministra jako važni dobri savjetnici i pomoćnici.

Što se tiče blokade vlasti – koja je trajala više od 13 mjeseci, a vrijeme je jedini resurs koji se ne može nadoknaditi.

“Kada smo na pragu formiranja Vijeća ministara, upitajte aktere – svi će reći da su ostali na istim pozicijama. Najdogovornije je Predsjedništvo, pa onda možemo govoriti o strankama. Za ove tri godine treba nadoknaditi koliko se nadoknaditi može”, rekao je Ljubić.

Što se tiče formiranja Vlade FBiH – Ljubić je rekao da naredni period zahtjeva dosta političke odgovornosti, mudrosti i uvažavanja – pa i empatije, budući da je jedan od uslova na stolu i izmjena Izbornog zakona.

“Potrebno je i sposobnosti da se stavimo u poziciju drugoga. Najbolje bi bilo kada bi proces tekao simultano. Ja želim vjerovati da će taj proces krenuti u pravcu rješenja”, rekao je.

“U okviru HNS-a, mi smo izgradili prijedloge za Predsjedništvo BiH, Mostar i Dom naroda. Premalo je vremena da bih govorio o detaljima. Suština je da su u skladu sa principima Dejtona, legitimnog predstavljanja. Ja osobno i mi u HNS-u imamo razumijevanja za određene zabrinutosti druge strane, posebice smatram da kod Bošnjaka postoji rezerva – jer bitni kantoni ne bi imali predstavnike iz reda Bošnjaka. Mi nećemo izlaziti sa novim prijedlozima – ali ćemo sve prijedloge staviti na stol u razgovorima. Tražit ćemo očitovanja i druge prijedloge da dođe do konsenzusa”, naveo je Ljubić za N1.

Ipak u stajalištu Evropske komisije – govori se o provođenju presuda Ustavnog suda, ali i Evropskog suda za ljudska prava. Legitimno predstavljanje se ne pominje nigdje?

“Odluka Ustavnog suda govori o legitimnom predstavljanju. Ustavni sud govori da je konstitutivnost predsavlja mogućnost da svaki od tri naroda izabere svoje predstavnike. Presuda Ustavnog suda su obveza. Presude suda u Strazburu su međunarodna obveza BiH. Uvijek možemo vagati šta ima veći prioritet. Sve odluke ustavnog suda treba poštovati”, poručio je.

HNS je pisao UN-u povodom izjave Komšića – U pismu se ističe kako je “Komšić nelegitiman član Predsjedništva”, kako je “iznosio lažne optužbe protiv legitimnih predstavnika Hrvata” te da se “jednakopravnost sprječava Komšićem”. Da li je dobio odgovor?

“Nisam ja dobio odgovor, niti smo tražili odgovor. To pismo je upućeno na znanje. To je dovoljno. Oni znaju šta će s time raditi”, rekao je.

Uskoro snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad