Samantha Power uoči dodjele nagrade Peteru Handkeu: Genocid nepobitna činjenica

Vijesti 09. dec 201920:34 > 20:36
AFP

Bivša američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Samantha Power oglasila se uoči sutrašnje dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu, poznatom je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

“14. jula 1995. sam poslala priču iz Sarajeva za Boston Globe o prvim izvještajima o masakru u Srebrenici. Netom poslije toga svijet će spoznati puni srazmjer genocida koji su počinili vojnici bosanskih Srba, koji su ubili 8.000 muškaraca i dječaka islamske vjeroispovjesti. Nepobitna činjenica”, poručila je Power uz hashtagove #Handke #NobelPrize.

Nekadašnja ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama Samantha Power je na poseban način vezana za Bosnu i Hercegovinu iz koje je izvještavala tokom rata.

 Bivši sekretar Švedske akademije nauka Peter Englund, koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost, je rekao u petak da će bojkotovati ovogodišnju dodjelu zbog odluke da se nagrada dodjeli austrijskom piscu Peteru Handkeu koji je podržavao srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Nakon Kosova, Albanija i Turska također neće neće prisustvovati ceremoniji dodjele Nobelovih nagrada u Stokholmu zbog kontroverznog ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za 10. decembra u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad