Ko sve bojkotuje dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Vijesti 09. dec 201921:14 > 21:15
Anders Wiklund/TT News Agency/via REUTERS

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Albanija i Turska odlučile su da bojkotuju dodjelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, koja se održava u utorak u glavnom gradu Švedske, Štokholmu. Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli zahvalio se Sjevernoj Makedoniji i Afganistanu na podršci bojkota, iako iz ovih zemalja još nema službene potvrde.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izdao je instrukciju uposlenicima Ambasade Bosne i Hercegovine u Švedskoj da bojkotuju sutrašnju dodjelu Nobelove nagrade zbog književnika Petera Handkea koji negira genocid, počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Ured Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića informisao je danas ambasadu Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj o tome da ne postoji ovlaštenje za bilo čije prisustvo u ime Bosne i Hercegovine ceremoniji dodjele Nobelove nagrade potvrđeno je za N1.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) odlučio je o nesudjelovanju ambasadora te zemlje u Kraljevini Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Štokholmu.

“MVEP je odlučio o nesudjelovanju ambasadora RH u Kraljevini Švedskoj na sutrašnjoj ceremoniji dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu zbog dodjele nagrade osobi politički angažiranoj u davanju potpore velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića 90-ih godina prošloga stoljeća”, napisano je na društvenoj mreži Twitter.

Pored Hrvatske, Kosovo, Albanija i Turska također neće prisustvovati ceremoniji dodjele Nobelovih nagrada u Štokholmu zbog “kontroverznog ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea”.

Kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli se preko zvaničnog profila zahvalio Sjevernoj Makedoniji i Afganistanu što su odlučile podržati bojkot dodjele nagrade austrijskom piscu zbog njegove podrške “genocidnoj Miloševićevoj politici na Kosovu i BiH”.

Podsjećamo, za sutra je u Štokholmu najavljen veliki protest protiv Švedske akademije, a večeras se u glavnom gradu Švedske održao i panel o Peteru Handkeu, na kojem je zatražen da mu se oduzme Nobel za književnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad