Danas dodjela Nobelove nagrade uz bojkot BiH, Hrvatske, Albanije, Kosova…

Vijesti 10. dec 201907:53 > 07:58
AFP

U Štokholmu će danas biti dodjeljene Nobelove nagrade za 2019. godinu. Bojkot stiže iz Bosne i Hercegovine, ali i susjedne Hrvatske, kao i iz Albanije, Turske i Kosova, zbog književnika Petera Handkea.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić dao je instrukciju uposlenicima Ambasade Bosne i Hercegovine u Švedsko da bojkotuju današnju dodjelu navodeći da ne postoji ovlaštenje za bilo čije prisustvo u ime Bosne i Hercegovine ceremoniji dodjele Nobelove nagrade.

I hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova odbilo je učestvovati na ceremoniji. Hrvatski zvaničnici poručuju – Handke je bio politički angažiran u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića.

Novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta u Štokholmu su zatražili su da se austrijskom autoru oduzme Nobelova nagrada za književnost zbog negiranja genocida u Srebrenici. Za vrijeme današnje ceremonije najavljen jei veliki protestni skup u Štokholmu, kojim će preživjele žrtve i svjedoci ratnih zločina u Bosni i Hercegovini izraziti najdublje razočarenje zbog odluke Nobelovog komiteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad