Strani ratni reporteri o nagradi Handkeu: Podsjećamo vas šta se u Bosni desilo

Vijesti 10. dec 201908:22 > 09:04
REUTERS/Dado Ruvic

Sjenu na prestižnu Nobelovu nagradu ove godine bacila je odluka o dodjeli priznanja austrijskom piscu Peteru Handkeu koji negira genocid u Srebrenici, a brojni strani novinari oglasili su se na Twitteru te svojim objavama podsjećaju kako su i oni izvještavali o zvjerskim strahotama kojima su svjedočili dok su izvještavali iz Bosne i Hercegovine tokom rata 1992-1995.

Novinari koji su izvještavali iz ratom pogođene Bosne i Hercegovine su progovorili protiv Nobelove nagrade za Petera Handkea na Twitteru uz hashtag #BosniaWarJournalists te opisuju čemu su svjedočili 90-ih godina u našoj zemlji.

U moru objava na Twitteru koji su protiv dodjele Nobelove nagrade Handkeu, izdvojili smo samo nekoliko. Među njima su: novinarka Emma Daly, urednik u New Yorkeru David Rohde, reporterka Janine di Giovanni, zamjenica direktora Human Rights Watch Laura Pitter, urednik na BBC-u Jeremy Bowen, urednik u The Interceptu Peter Maass, te urednica na CNN-u Christiane Amanpour. Svi na svoje objave stavljaju hastagove #handke, #bosnia, #BosniaWarJournalist (ratni novinari u Bosni)”.

Bila sam tamo. Svi znamo ko je kriv“, napisala je Amanpour.

Novinari koji su pokrivali rat u Bosni su protiv Nobelove nagrade koja treba biti dodijeljena Peteru Handkeu. Uz hashtag #BosniaWarJournalists opisuju čemu su svjedočili 90-ih godina. Sutra će švedski kralj uručiti Nobela Handkeu“, napisao je sinoć Maass.

U augustu 1992. bio sam među mnogim ratnim novinarima u Bosni kojima je bilo dozvoljeno da uđu u kamp smrti u Omarskoj i njegovom manje smrtonosnom rođaku Trnopolju“, dodao je Maass.

Izvještavao sam o ratovima u Jugoslaviji. Vidio monstruozne zločine koji su završili na suđenjima za ratne zločine, uključujući i lidere bosanskih Srba – Karadžića i Mladića“, naveo je Jeremy Bowen te dodao i link sa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju na kojem je zapisnik o ratnim zločinima.

Ponosna da stanem uz bivše ratne novinare u Bosni i protestujem protiv Nobelove nagrade koja će biti dodijeljena Peteru Handkeu sutra. Bila sam tamo, prvo kao reporter, a onda u službi Human Rights Watch i vidjela zločine koje on pokušava da umanji svojim pisanjem“, napisala je Pitter.

U znak protesta protiv dodjele Nobelove nagrade Handkeu sutra u Štokholmu, ići ću kroz moju arhivu te postavljati eseje koje sam objavila dok sam istraživala i svjedočila ratnim zločinima u gradovima u Bosni”, istakla je Janine di Giovanni.

Ovo je ono što sam ja vidjela u Bosni: masovna silovanja, etničko čišćenje, genocid. Sutra će biti dodijeljena Nobelova nagrada Peteru Hankdkeu. On je negator genocida. Moje kolege i ja postavljamo priče iz Bosne da vas podsjetimo šta se tamo desilo“, još jedan je od tweetova Janine di Giovanni.

Također, na Twitteru su i brojne fotografije stranih fotoreportera koji postavljaju fotografije iz ratne BiH, a jedan od njih je i Santiago Lyon koji je napisao: “Ženu je ubio snajperista u Sarajevu, juni 1992“.

Peter Handke: Moja priča od 24. oktobra 1995: Vojnici iz Srbije učestvovali u napadu na ‘zaštićenu zonu’ UN-a u Srebrenici“, naveo je Rohde.

Neću nikada zaboraviti kada sam hodala po masovnim grobnicama u kojima su se nalazile stotine muškaraca i dječaka zavezanih očiju, upucani i sahranjeni, blizu Srebrenice. Svi znamo da je Milošević odgovoran“, napisala je Daly.

I profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut David Pettigrew je reagirao na današnju dodjelu Nobelove nagrade za književnost piscu Peteru Handkeu, kazavši za Fenu da ovim Švedska akademija podržava Handkeovo poricanje genocida.

Dodjela nagrade Handkeu dodatno pojačava ksenofobiju i islamofobiju, a ujedno predstavlja posljednju fazu genocida što je poricanja genocida“, poručio je Pettigrew.

U Štokholmu će danas biti dodjeljene Nobelove nagrade za 2019. godinu. Švedski kralj će uručiti nagrade dobitnicima, uključujući i Petera Handkea što je izazvalo buru reakcija u javnosti. I mnoge zemlje su reagovale i bojkotovale ovu dodjelu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, ali i susjedne Hrvatsku, kao i Albaniju, Tursku i Kosovo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad