Komšić i Džaferović u Afganistanu

Vijesti 10. dec 201912:40 > 12:44
Predsjedništvo BiH

Predsjedavajući i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Šefik Džaferović dočekani su u utorak u predsjedničkoj palati u Kabulu uz najviše državne počasti.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine zahvalili su predsjedniku Afganistana na gostoprimstvu i informisali ga o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Afganistana zahvalio je za učešće pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u NATO misiji „Odlučna podrška“ i za njihov doprinos koji daju u izgradnji mira i stabilizaciji Afganistana.

Predsjednik Afganistana upoznao je članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa aktuelnom situacijom, ciljevima, dinamikom i rezultatima reformskih procesa koje preduzima afganistanska vlada.

Izražen je interes za razmjenu iskustava koje je Bosna i Hercegovina imala u izgradnji mira i poslijeratnoj obnovi, ističući da iskustva i naučene lekcije iz naše zemlje mogu biti vrlo korisne za Afganistan.

Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH
Predsjedništvo BiH

Nakon sastanka sa predsjednikom Afganistana, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se sa generalom Gilesom Hillom, zamjenikom kоmаndаnta misiје „Оdlučnа podrška“. Na sastanku je razgovarano o sigurnosnoj situaciji i izazovima u Afganistanu i planu aktivnosti misije „Odlučna podrška“ za 2020. godinu. General Hill јe zahvalio za učešće Bosne i Hercegovine u misiji „Odlučna podrška“, pohvalivši pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za njihov doprinos misiji, te posebno ističući njihov profesionalizam i predanost.

Posjeta Kabulu nastavljena je zajedničkim ručkom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa ambasadorom Nicholasom Kayom, visokim civilnim predstavnikom NATO-a u Afganistanu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad