Power: Pjesma zaslužnog dobitnika Nobelove nagrade u sjećanje na narode BiH

Vijesti 10. dec 201915:20 > 15:27
Reuters

Bivša američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Samantha Power ponovo se danas oglasila uoči dodjele Nobelove nagrade Peteru Handkeu. Objavila je pjesmu nobelovca Josepha Brodskyja posvećenu Bosni i Hercegovini.

“U današnjoj lakrdiji, na Dan ljudskih prava, Peter Handke će primiti Nobelovu nagradu za literaturu. Objavljujem ovu pjesmu, u sjećanje na narode BiH, koju je napisao zaslužni dobitnik Nobelove nagrade Joseph Brodsky”, napisala je Power.

Javier Bauluz, novinar i jedini španski dobitnik Pulitzerove nagrade, također se oglasio povodm današnje dodjele Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu.

On je dodjelu Nobelove nagrade Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici, opisao sramnom i priključio se desetinama reportera širom svijeta koji su izvještavali iz rata u Bosni i Hercegovini, a koji su se usprotivili dodjeli nagrade austrijskom književniku.

“Bio sam tamo”, poručio je Bauluz te dodao da svi na svijetu znaju da se u Srebrenici desio genocid.

Podijelio je svoju fotografiju iz opkoljenog Sarajeva na kojoj su tada 10-godišnja Amela Morić i njen rođak osmogodišnji Amel. Njih dvoje trče preko groblja Lav 4. januara 1994. godine kako bi došli do bolnice Koševo i uzeli nešto hrane.

Proslavljeni britanski novinar Anthony Loyd. ratni izvještač iz Bosne i Hercegovine i dobitnik mnogih svjetskih priznanja, napisoa je: “Mi koji smo bili tamo znamo i sjećamo se realnosti rata”.

Nekadašnji reporter ABC Australia Max Uechtritz napisao je da je svjedočio genocidu i etničkom čišćenju u Bosni i Hercegovini.

“Gnusni Handkeovi stavovi predstavljaju monstruozna iskrivljivanja što treba biti ocrnjeno a ne nagrađeno. NE #NobelPrize”, napisao je.

Švedska novinarka Johanne Hildebrandt podijelila je fotografiju švedskog fotografa i režisera Jörgena Hildebrandta koja je nastala u julu 1992. godine, a na kojoj se vide tijela u rijeci Drini nedaleko od Goražda. Kako navodi, Jorgen je vidio 200-tinjak tijela nizvodno od teritoriju pod vojnom komandom bosanskih Srba. Neki su bili čak i vezani, navodi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad