Brojne – ali podijeljene reakcije na dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu

Vijesti 10. dec 201917:13 > 19:11
Reuters

Poruka "Shame on you!" s lobanjama i likom Petera Handkea, jutros je osvanula u glavnom bh.gradu. Iza nje stoje članovi Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

“Naš je cilj da upozorimo ponovno da je ovo sramota što radi Nobelov komitet, da ono što nisu uspjeli 1939. godine , kada su pokušali dodijeliti Adolfu Hitleru. Uspjeli su nakon 80 godina dodjelom Handkeu”, rekao je Murat Tahirović iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Handke je pak uoči dodjele nagrade za RTRS poručio kako bi iduće godine mogao doći u BiH.

“Ako Bog dozvoli da dođem, došao bih sljedeće godine, možda u proljeće. Volim Banjaluku, volim Bosnu i Hercegovinu, svaka zemlja je lijepa. Svaka zemlja u sebi ima dobru dušu, ali u ovom trenutku je teško detektovati tu dušu”, rekao je Handke.

A u toj BiH različito se gleda na to što je dobio Nobelovu nagradu za književnost. U Sarajevu osude:

“Strašno , šta se može, dupli standardi, kažu da je to nagrada za književnost, kakva književnost, čovjek negira genocid. Strašno!”;

“Šta reći za čovjeka koji je posjećivao Miloševića, ne znam šta reći. Dno dna”;

“Koliko sam shavatio on je to dobio samo za književnost, ali ne može se to izolovano posmatrati, cijelo njegovo pisanje njegovih izjava i njegovo pisanje svega toga. Geberalno negativno”; poruke su iz Sarajeva.

U Banjaluci pak drugačiji stavovi:

“Miješati politiku i književnost ne bih, a to što je čovjek jedini realan i pošten, glavna frka zbog kojih dižu tenzije je zato što je prijatelj Srba”;

“Slušala sam na televiziji da su se pobunili, ali mislim da je u redu”;

“Svako onaj ko daje nagradu ima prvo da je daje onome kome misli da je treba dati”;

A osim građana, svoj stav danas iznose i pojedine stranke, među njima i SDA.

“Peter Handke se sa uživanjem stavio na stranu nasilnika, pravdajući ratne zločince i negirajući zločine koji su zgrozili civilizirani svijet. Takvim stavovima Handke je izdao ljudskost, istinu i pravdu i tradiciju evropskog humanizma.”

Dodjelu Nobelove nagrade komentirao je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Nagrađivanje rasiste Nobelovom nagradom za književnost je nagrađivanje kršenja ljudskih prava”.

Oglasili su se i novinari koji su tijekom rata izvještavali iz Bosne i Hercegovine , te su na Twitteru uz hashtag #BosniaWarJournalists opisivali čemu su svjedočili 90-ih godina u našoj zemlji.

“Bila sam tamo. Svi znamo ko je kriv” – poruka je to urednice na CNN-u Christiane Amanpour, dok je reporterka Janine di Giovanni poručila:

“Ovo je ono što sam ja vidjela u Bosni: Masovna silovanja, etničko čišćenje, genocid. Sutra će biti dodijeljena Nobelova nagrada Peteru Hankdkeu. On je negator genocida. Moje kolege i ja postavljamo priče iz Bosne da vas podsjetimo šta se tamo desilo.”

Bilježe se i brojni komentari akademika , te univerzitetskih profesora. Uglavnom oprečni.

Aleksandar Petrović sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu je rekao: “Ja vjerujem da su porodice žrtava povrijeđene. Ali, koliko su povrijeđeni oni, među kojima sam i ja, koji pripadamo srpskom korpusu, kada se ponavljaju nagrade Grassu, Salmanu Rushdieju. Ja razumijem sve one koji su povrijeđeni.”

“Nije se smjelo, da je i jedini pisac koji je napisao tako dobra djela, da mu se da nagrada. Zašto dati piscu koji negira genocid, koji je posjetio balkanskog kasapina i kojem se sad, postoji ozbiljna ideja, namjerava gradnja spomenika u Srebrenici”, rekao je Esad Duraković, akademik.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na prostorima bivše Jugoslavije, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad