Uživo na N1: Više stotina ljudi na protestima u Štokholmu

Vijesti 10. dec 201918:06 > 18:14
N1

Svečana ceremonija dodjele ovogodišnjih Nobelovih nagrada održana je večeras u Stockholmu, a ekipa N1 televizije se nalazi u glavnom gradu Švedske gdje se održavaju protesti zbog odluke Nobelovog komiteta da nagradu za književnost za 2019. godinu dodijeli austrijskom piscu Peteru Handkeu za književnost zbog njegovih političkih stavova. Na trgu u centru glavnog grada Švedske okupilo se više stotina građana, iz Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta.

Veliki protest protiv Švedske akademije održava se večeras u Stockholmu, nakon što je dobitnicima uručena Nobelova nagrada.

“Ja sam Adnan Mahmutović, ko god ubije nevinu osobu kao da je ubio čovječanstvo, a ko god spasi jednu osobu kao da je spasio čovječanstvo. Tu smo da iskažemo nezadovoljstvo odlukom..”, kazao je Adnan Mahmutović.

N1

“Tu smo da pošaljemo poruku Švedskoj akademiji.. Oni su u Srebrenici za tri dana ubili nekoliko hiljada naše djece. Naše 5.500 hiljada djece koja su gledala kako im odvode majku i očeve, nemaju mržnju.Ne traže osvetu, završili su fakultete i govore po nekoliko jezika. Oni su najbolja djeca, naša djeca iz Bosne i Hercegoine. Oni su ponos i pobjeda majki koje su preživjele genocid. Gdje je god došla četnička čizma, napravila je genocid”, kazala je Munira Subašić.

Na trgu u centru glavnog grada Švedske okupilo se više stotina građana, iz Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta.

“Švedska nagrađuje one koje ne bi trebala nagraditi. Tu smo da im ukažemo da nisu u pravu i da griješe- Očekujem da nastave kao i do sada i da ih bude sramota”, kazao je jedan od okupljenih.

Proteste možete pratiti uživo na N1 televiziji i portalu na ovom linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad