Žene žrtve rata iz RS podržale Handkea u Stokholmu (FOTO)

Vijesti 10. dec 201919:08 > 19:15
RTRS

Predstavnici srpskih udruženja okupili su se danas u Stokholmu na skupu podrške Peteru Handkeu, dobitniku ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, javlja iz Štokholma reporter N1 Adi Bebanić. Članice udruženja iz entiteta Republika Srpska kazale su da je nagrada Handkeu pripala jer je bio "hrabar i imao snage reći pravu istinu".

Večeras se na trgu u centru glavnog grada Švedske okupilo se više stotina građana, iz Bosne i Hercegovine, Evrope i svijeta, kako bi izrazili svoje negodovanje zbog dodjele nagrade Handkeu.

S druge strane, predstavnice Udruženja žena žrtava rata iz RS organizovano su došle u Štokholm kako bi podržale austrijskog pisca Petera Handeka, poznatog po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Predsjednica Udruženja Božica Živković Rajilić rekla je za RTRS da su predstavnice ovog udruženja došle u glavni grad Švedske kako bi organizovano pružile podršku Handkeu “koji je jedan od onih ljudi koji su zadužili čovječanstvo jer su govorili istinu, što je danas rijetko”.

“Handke je prenio istinu u svojim djelima, istinu koja ostaje budućim generacijama i mi ga podržavamo, kao i sve ljude koji govore tačno i ispravno i koji razmišljaju svojom glavom, a ne po plaćenim medijima i tuđim narudžbama”, rekla je ona.

Rajilićeva je u ime Udruženja žena žrtava rata iz RS čestitala Handkeu.

Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i Albanije, Turske i Kosova, zbog književnika Petera Handkea, negatora genocida počinjenog u ”zaštićenoj zoni UN-a” Srebrenici 1995. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad