U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari okupile se preživjele žrtve genocida

Vijesti 10. dec 201920:26 > 20:28
Anadolija (AA)

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari večeras su se okupile preživjele žrtve genocida koje su izrazile nezadovoljstvo i ogorčenje nakon što je austrijskom piscu Peteru Handkeu danas i zvanično dodijeljena Nobelova nagrada za književnost.

Preživjele žrtve genocida nisu krile ogorčenje, a dodjelu Nobelove nagrade za književnost Handkeu smatraju ponižavanjem žrtava genocida.

Ahmed Hrustanović kojem je ubijen otac u genocidu poslao je snažnu poruku Švedskoj kraljevskoj akademiji u povodu dodjele nagrade Handkeu.

“Četiri su sestre bile Zehta, Kadira, Fatima i Zehra. Njima je ubijeno 13 sinova. Zehti je ubijeno pet sinova Amil, Halid, Nazif, Avdija i Dahmo. Mojoj neni Kadiri ubijena su tri sina Rifet, Hajrudin i Hazim. Fatimi su ubijeni sinovi Mehan i Fajko, i Zehri su ubijeni sinovi Sado, Sevdet i Asim. Njih četiri su bile sestre, i njima su ubijeni sinovi. Mislim da veća poruka Švedskoj kraljevskoj akademiji s ovog mjesta ne treba. U pitanju je samo jedna porodica. To je samo jedno gledište na genocid. Mi moramo govoriti, da se naš glas čuje širom svijeta”, rekao je Hrustanović.

Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)

Fazila Efendić, predsjednica udruženja “Srebreničke majke” kaže da preživjele žrtve nikada neće zaboraviti genocid, ali da su i ogorčene zbog svega što se dešava.

“Nikada nećemo zaboraviti ono što nam se desilo. Negiranje genocida je postalo konstantno, a sa dodjelom nagrade Handkeu se otišlo korak dalje. Očigledno, mnogi nemaju razumijevanja i osjećaja prema žrtvama genocida. Ovaj pisac negira genocid, veliča ratne zločince. Nas ne čudi da postoji takav pisac, biće ih takvih još, ali je poražavajuće da mu je dodijeljena Nobelova nagrada”, kazala je srebrenička majka.

Ipak, Fazila Efendić smatra da je ohrabrujuća činjenica da se veliki broj ljudi širom svijeta usprotivio i iskazao nezadovoljstvo zbog dodjele nagrade Handkeu.

“Ohrabruje nas da je veliki broj osoba iz javnog života, poznatih svjetskih ličnosti izrazilo negodovanje zbog nagrade ovom piscu. Mi ne smijemo da šutimo, naš glas se mora čuti, jer je mi govorimo istinu”, rekla je Efendić.

Sadmiru Nukiću je u genocidu ubijen otac. Mišljenja je da je dodjela Nobelove nagrade Handkeu “ohrabrujuća poruka za zločince”.

“Ružna poruka za žrtve genocida, a s druge strane ohrabrujuća poruka za zločince. Meni je žao što Međunarodna zajednica i svijet ne izvlače pouke iz prošlosti, nego je ovo dodatni vjetar u leđa negatorima genocida i zločincima. Posljedice će tek da se osjete. Nije ovo poniženje za žrtve prvo, bilo ih je dosta u prošlosti, ali dodjelom ove nagrade jednom ovakvom čovjeku došlo je do dna”, smatra Nukić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad