Dodikova čestitka Handkeu

Vijesti 10. dec 201920:52 > 20:58
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska Milorad Dodik uputio je čestitku Peteru Handkeu povodom svečanog uručenja Nobelove nagrade za književnost, kazavši da je ovo značajno priznanje "pripalo velikom književniku i humanisti".

“Nobelova nagrada stigla je u prave ruke, jer je riječ o piscu čiji je kompletan književni opus izuzetne vrijednosti i rezultat njegovog neprikosnovenog talenta, rada i stvaralaštva”, istakao je Dodik u čestitki.

Kazao je “da Handkeova književnost, kako bi rekao Ivo Andrić, nije zatrovana mržnjom, već vođena širinom i vedrinom slobodnog ljudskog duha”.

Dodik je istakao da je Handke s toga, osim što je književnik, i “veliki humanista i borac za istinu i pravdu”.

“Još jednom Vam čestitam na ovom značajnom priznanju za Vaš kompletan književni rad sa željom da nastavite da pišite na zadovoljstvo nas, Vaših brojih čitalaca i obožovalaca Vaše pisane riječi”, naglasio je Dodik.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Tokom uručenja Nobelove nagrade, ispred zgrade održavao se veliki protest protiv Švedske akademije i odluke da ovogodišnji laureat bude kontroverzni austrijski pisac Peter Handke.

Podsjetimo da se 2006. godine Handke obratio na sahrani Slobodana Miloševića kada je spomenuo da mu je bio prijatelj i da je razumio politiku “koju cijeli svijet tada nije razumio”.

Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Albanija i Turska odlučile su da bojkotuju dodjelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izdao je instrukciju uposlenicima Ambasade Bosne i Hercegovine u Švedskoj da bojkotuju sutrašnju dodjelu Nobelove nagrade zbog književnika Petera Handkea koji negira genocid, počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad