Vučjak pust, širi se nesnosan smrad; u kasarni u Blažuju i dalje radovi

Vijesti 11. dec 201907:29 > 07:50
N1

Blizu 700 migranata sinoć je u 14 autobusa izmješteno sa lokaliteta Vučjak kod Bihaća. Oni su kasno sinoć stigli u kasarnu Ušivak nadomak Hadžića, gdje će biti njihov privremeni smještaj, dok je druga grupa migranata stigla i u Blažuj - kasarnu za koju su govorili da neće biti spremna u naredne tri do četiri sedmice.

Akciju premještanja migranata proveo je MUP USK uz nadzor Crvenog krsta, te Međunarodne organizacije za migracije.

U Bihaću se nalazi reporterka N1 Snežana Mitrović koja od juče prati situaciju u kampu Vučjak te izmještanje migranata iz tog neuslovnog kampa. Mitrović je izvijestila kako će se danas pripadnici Crvenog krsta vratiti na tu lokaciju nakon što teren bude poravnat, odnosno šatori uklonjeni i urađena dezinfekcija.

Nakon akcije izmještanja migranata sinoć je ekipa N1 išla na teren kod Vučjaka, a tamo nismo zatekli nijednog migranta. Kamp je blatnjav nakon kiše koja je pala. Terenom se širi nesnosan miris, što je posljedica ostataka hrane, ali i drugih ostataka u kampu. Mitrović potvrđuje ono na šta su mediji odavno upozoravali a to je da su zaista loši uslovi u tom kampu te da je bilo krajnje vrijeme da se zatvori.

Reporterka N1 zaključuje kako nije isključeno da danas zateknu nekog migranta u Vučjaku jer je određeni broj pobjegao u planine kada su saznali da će ići u Sarajevo, no nije izvijesno šta će biti sa preostalim.

Sigurno je da u USK smještajnih kapaciteta za migrante nema te tako u kampu Bira boravi 1.900 osoba i tu su loši uslovi s obzirom na to da više od 400 migranata boravi tu od mogućeg kapaciteta.

Vlasti USK i dalje insistiraju da se i ovi kampovi izmjeste. Jedni kažu da će morati biti napravljen dodatni kamp na teritoriji USK te jedan van kantona, negdje u Bosni i Hercegovini.

U Novi dan se javio i reporter N1 Salviša Starčević koji se ovoga jutra nalazio u Blažuju, gdje je jedan broj migranata jutros oko 5 sati stigao. Oko 300 migranata je prebačeno iz Vučjaka u kasarnu u Blažuju, što je bio drugi konvoj koji je išao iz Vučjaka. Prvi konvoj je stigao oko 23 sata te su smješteni u Ušivak. Iako se govorilo da neće doći u Blažuj prije nego bude sve osposobljeno, ipak su smješteni i boraviće u toj kasarni.

Starčević kaže kako je primijetan određen broj firmi koje završavaju osposobljavaju kasarnu, kao što je uvođenje električne energije i komunalija. Također, prisutan je i mali broj policajaca.

Istakao je i da niko od novinara sinoć niko nije mogao ući u Ušivak u kojem je do sada boravilo oko 400 osoba i sada je taj broj uduplan i uglavnom su bile smještene porodice, dok su u Vučjaku bili mlađi ljudi, samci.

Iz IOM-a kažu da je sve spremno i da neće biti problema da izdrže tamo dvije sedmice nakon čega će biti prebačeni u kasarnu u Blažuju.

U Ušivku važe i jasna pravila ponašanja te slijedi izbacivanje onih koji ih ne budu poštovali.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad