Regionalni mediji različito izvještavali o dodjeli Nobelove nagrade Handkeu

Vijesti 11. dec 201911:44 > 11:49
Anadolija

O dodjeli Nobelove nagrade koja je sinoć održana u Štokholmu izvještavali su svi mediji u regionu, a najviše medijskog prostora dobila je dodjela nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Vijest o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu je u BiH, na Kosovu, Hrvatskoj i nekim drugim zemljama izazvala brojne negativne reakcije, dok je u Srbiji uglavnom pozdravljena, čemu svjedoče i medijski napisi.

Dnevne novine u Bosni i Hercegovini uglavnom podsjećaju da je riječ o kontroverznom piscu kojem je dodijeljena Nobelova nagrada za negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima tokom rata 90-ih godina.

Dnevni list “Oslobođenje” piše da je Handke dobio “Nobel za negiranje genocida”, dok je na naslovnici “Dnevnog avaza” objavljena je fotografija austrijskog pisca uz poruku “Sramota”.

“Nezavisne novine” na jutrošnjoj naslovnici navode da su “podjele obilježile ‘Nobela’ u Handkeovim rukama”.

I brojni mediji u Srbiji izvještavali su o sinoćnoj ceremoniji dodjele Nobelovih nagrada u Štokholmu. Radio-televizija Srbije (RTS) objavila je vijest o dodjeli nagrade, navodeći, između ostalog, kako je ta odluka izazvala brojne negativne reakcije u zemljama regiona i bojkot.

Portal “Blic” se, između ostalog, osvrnuo na čestitke koje su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputili ovogodišnjem dobitniku Nobelove nagrade za književnost.

Jedan od naslova koji se može u srijedu pročitati u srbijanskim dnevnim novinama je i da je “Pravda jača od mržnje”. Dnevni list “Večernje novosti” pored pomenutog naslova piše da je “književnost austrijskog pisca oblikovala generacije”.

Dnevni list “Politika” piše kako “odavno jedna odluka iz oblasti kulture nije imala tako dalekosežne političke odjeke u javnosti” kao što je dodjela Nobelove nagrade Peteru Handkeu.

O dodjeli nagrade izvještavali su i mediji u Hrvatskoj, podsjećajući uglavnom kako je dobitnik Nobela bio blizak sa haškim optuženikom Slobodanom Miloševićem.

“Odluka da se Nobelova nagrada za književnost dodijeli Handkeu dočekana je s mnogim kritikama jer je austrijski pisac podržavao Miloševića, glavnog arhitekta ratova u Jugoslaviji 1990-ih godina, koji je umro u pritvoru u Den Haagu 2006. ne dočekavši presudu za ratne zločine”, napisao je HRT Magazin.

Portal “Slobodna Dalmacija” navodi da je riječ o važnom austrijskom piscu koji je branio Slobodana Miloševića. Ostali hrvatski mediji, pored samog događaja dodjele, izvještavali su uglavnom o tome da je i Hrvatska odlučila bojkotovati događaj.

Naslovom “Krvava književnost”, kosovski portal “Koha.net” javio je da je u Štokholmu Nobelom nagrađen negator genocida.

“Handke ignoriše više od 8.000 žrtava genocida u Srebrenici, a ne sakriva ni da je pristalica predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, čiji je režim ubio na hiljade ljudi tokom balkanskih ratova”, piše jedan od najčitanijih portala na Kosovu.

U štokholmskom Konserthausu sinoć su uručene Nobelove nagrade za 2019, uključujući i nagradu za književnost Petera Handkea. Dodjela nagrade austrijskom književniku izazvala je brojne kontroverze i negodovanje javnosti zbog njegove potpore Miloševićevu režimu tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji te su tim povodom i na dan dodjele priznanja organizovani protesti.

Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Turske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad