Bošnjaci u S. Makedoniji: Nobelova nagrada Handkeu je sol na ranu i uvreda

Vijesti 11. dec 201913:50 > 13:54
Ilustracija

Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji osudili su dodjelu Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, navodeći da je neprimjereno nagraditi osobu koja negira genocid u Srebrenici počinjen 1995. godine.

Sjeverna Makedonija je jedna od zemalja regiona koje su bojkotovale sinoćnju ceremoniju dodjele Nobelove nagrade u Štokholmu. Bošnjački demokratski savez (BDS) je kao politička stranka u toj zemlji zatražila od Vlade da makedonska delegacija bojkotuje događaj.

“Vlada Sjeverne Makedonije je prihvatila naš zahtjev i koristimo ovu priliku da se javno zahvalimo, u ime naše stranke, ali i Bošnjaka Sjeverne Makedonije. Želimo iskazati duboko razočarenje što je Nobelov komitet dodijelio nagradu Peteru Handkeu iako su mnogi ugledni pojedinci, učenjaci, institucije i drugi ukazivali da se ta nagrada ne smije dodijeliti njemu. Zaista je neprimjereno nagradu dodijeliti (ne)čovjeku koji negira genocid u Srebrenici i koji i danas aktivno podržava politiku koju je vodio Slobodan Milošević, najveći zločinac na ovim prostorima”, poručili su iz BDS-a.

I Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Sjeverne Makedonije osudilo je odluku o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu, navodeći da je riječ o osobi koja “javno slavi osuđenog ideologa svih krvavih događaja na području bivše Jugoslavije”.

“Ova nagrada je sol na ranu i razočarenje koje opet doživljavamo od mnogih evropskih institucija koje nastavljaju relativizirati genocid i izjednačiti počinitelje sa žrtvama”, navodi se u reakciji BNV-a.

Bošnjački istraživački centar “Lilium Bosniakum” iz Skoplja istakao je kako dodjela Nobelove nagrade Handkeu znači opravdanje ratnih zločina počinjenih tokom raspada Jugoslavije.

“Mi, kao članovi bošnjačke zajednice to doživljavamo kao direktnu uvredu i napad na žrtve srebreničkog genocida i žrtve agresije na BiH”, naveli su iz centra “Lilium Bosniakum”.

U štokholmskoj čuvenoj Koncertnoj kući sinoć su uručene Nobelove nagrade za 2019, uključujući i nagradu za književnost Peteru Handkeu. Dodjela nagrade austrijskom književniku izazvala je brojne kontroverze i negodovanje javnosti zbog njegove potpore Miloševićevu režimu tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji te su tim povodom i na dan dodjele priznanja organizovani protesti.

Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Turske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad