Cero o oduzimanju zemljišta u RS: Entitet razvlašćuje državu

Vijesti 11. dec 201914:43 > 14:45
N1

Stručnjak za pitanja državne imovine Bosne i Hercegovine Muharem Cero u razgovoru za N1 komentarisao je zakonska rješenja donesena u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska koja se odnose na mogućnost oduzimanja objekata i zemljišta od aktuelnih vlasnika i njihovog prepisivanja na entitet.

“5 + 2 uvjeti za odlazak OHR iz Bosne i Hercegovine, podrazumijevaju i dovršavanje pitanja statusa imovine države. Sve što se dešava u Republici Srpskoj, kada govorimo o zakonima koji se tiču imovine građana, svaka radnja koju institucije RS čine, čine s namjerom da razvlaste državu BiH. Sve što je nekada bilo na BiH, a što je predmet Zakona o upravljanju državnom imovinom, oni zanemaruju, izvlašćuju BiH i tamo gdje je vlasnik šume, javna dobra, poljoprivredno zemljište, oni uzimaju. Završni korak projekta je etnicizacija teritorije. Tu mislim na dvije stvari, demografskom slikom koja je nastala zločinom, etničkim čišćenjem, genocidom, sada zadnja faza je protjerivanje države iz grunta”, poručio je Cero.

Poručio je da, kada je riječ o pravnim licima, vjerskim zajednicama i građanima, može se reći da se događa “etničko gruntovno čišćenje, odnosno “gruntocid”.

“Međuentitetska linija prestaje biti crta razgraničenja, postaje zemljišno-knjižna granica. Na taj način BiH uvodi u karakter državne zajednice. Sljedeći korak je oduzimanje teritorijalnog integriteta BiH, koja postaje prozbir teritorijalnih integriteta dva entiteta. Kod Zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama RS, ukoliko i postoji pravni osnov za uzurpaciju, to je nadležost države. To se treba uređivati kroz zakon o upraljanju državnom imovinom (koji ne postoji). Vlasti u RS čine sve da se takav državni zakon ne usvoji. Krajnji cilj je da se sva zemlja u RS upiše isključivo na RS”, tvrdi naš sagovornik.

Navodi da cijela priča kreće od presude Ustavnog suda U1/11, gdje je utvrđeno da je neustavan doneseni Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS, pa se sva ta imovina unilateralno, pravnim nasiljem, umjesto BiH, upisao RS.

“Tada je naloženo BiH da u što skorijem roku donese zakon u upravljanju državnom imovinom. 2005. je visoki predstavnik Paddy Ashdown donio zabranu raspolaganja državnom imovinom do donošenja državnog zakona. Državno pravobranilaštvo je po službenoj dužnosti moralo reagovati. Ali i druge institucije poput Vijeća ministara, no to se nije desilo”, kaže Cero.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad