Biskup Franjo Komarica za N1: Moj susret sa Peterom Handkeom

Vijesti 11. dec 201914:46 > 14:50
N1

Biskup banjalučki Franko Komarica za N1 je komentarisao svoj susret sa Peterom Handkeom, austrijancem koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Komarica je istakao kako lično poznaje Handkea, te da on predstavlja samo mali segment pravog lica Evrope.

“Pa i to je mali segment pravog lica Evrope. Šta bi drugo rekao. Ja osobno poznajem gospodina, jednom je bio kod mene i ja sam mu govorio činjenice i donosio ih. On je sve to izvrnuo naopako, sve je iskrivio namjerno. Od jednog takvog intelektualca, koji je priznat, gdje ti je ljudska čestitost i poštenje. To sam rekao i stojim iza svojih riječi”, kazao je Komarica i dodao:

“Gdje je moj narod, gdje su katolici banjalučke biskupije. Tamo nije bilo rata. ja sam to pitao, ma nije te nikad ni bilo. Kao što je meni rekao jedan Britanac, admiral, bio šef OSCE-a, nikada biskupe tu vas nije bilo, nijednog katolika i ne dam vam graditi crkvu. U jednom Drvaru. On zna anglikanac, bolje nego ja i katolička crkva. A 120 godina župa moja, a ni dan danas mi ne daju graditi crkvu”, zaključio je.

“Mi ćemo se moliti ako smo vjernici. Ako preziremo čovjeka, preziremo Boga. Ako preziremo Boga – naravno da ćemo gaziti čovjeka. A u tom pravcu ide nekada kršćanska Evropa”, poručio je.

Kompletan intervju možete pogledati u video prilogu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad