Mektić: Demantujem da su uslovi u Blažuju loši, to je najbolji objekat što imamo

Vijesti 11. dec 201914:43 > 14:50
N1

"Jutros rano su se pojavile informacije da su uslovi u Blažuju katastrofalni. Odmah to želim da demantujem. Kasarna Blažuj je od svih objekata koje imamo najbolji objekat", poručio je danas Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

“Međunarodna zajednica je na određen način slala ružnu poruku vezano za način i tretman prema migrantima. Određeno vrijeme osmišljavamo kako da riješimo situaciju u Vučjaku, nismo imali neku opciju redovnu, a to je da u narednonm periodu pripremimo kasarnu Blažuj za smještaj. Kako vidimo, birokratske procedure, potpuno namještanje Blažuja i priprema bi uzela dosta vremena, a to znači da je svaki dan bitan i da se podižu tenzije”, kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas na konferenciji za medije.

Mektić je potom prepričao kako se jučer odigrao transport migranata iz kampa Vučjak.

Donijeli smo plan zajednički, sjedili smo sa vlastima USK i IOM-om i pripremali plan kako to da uradimo tokom ovog sad vikenda na način da smo analizirali situaciju; na Vučjaku se nalazilo 3560 migranata. Dogovorili smo da smo stvorili dodatni kapacitet u Ušivku i računali da se to sa sedam autobusa prebace u Ušivak. Međutim, jučer kad je krenula operacija i posao, dobar dio njih je došao na Vučjak u želji da budu prebačeni negdje i transportovani u drugi centar. To je jučer doseglo cifru do 750 ljudi. Mi smo u Ušivku bili ograničeni na 350 ljudi. Da smo odvezli 350, a ostavili 300 gore ništa ne bi riješili. Jučer smo dogovorili u toku dana da jučer bukvalno otvorimo i kasaranu Blažuj kao prihvatni centar. Tako smo jučer izveli, 350 je dovezeno i smješteno u Ušivak, a 300 ljudi je tokom noći dovezeno i smješteno u kasarnu Blažuj i sada su tamo“, kazao je Mektić.

Istakao je da želi demantovati određene medijske napise o situaciji u kasarni u Blažuj.

Jutros rano su se pojavile informacije da su uslovi u Blažuju katastrofalni. Odmah to želim da demantujem. Kasarna Blažuj je od svih objekata najbolji objekat. Nalaze se u zatvorenom prostoru, podijeljeni su im ležaji, vreće za spavanje, ćebadi, hrana, čaj. Tokom dana stižu i kontejneri u Blažuj, završeni su i sanitarni čvorovi i tokom dana biće završeno i grijanje. To je objekat koji je u potpunosti zatvoren, nalaze se u čistom prostoru. Sinoć je Vučjak potpuno ispražen, danas su ušle komunalne službe da očiste i saniraju teren. Problem Vučjaka je definitivno završen, gore će još jedno vrijeme biti neka vrsta obezbjeđenja da se ne bi ponovo stvorila neka vrsta divljeg kampa“.

Još je dodao da je zadovoljan saradnjom sa lokalnim vlastima.

Želim da kažem da sam zadovoljan saradnjom sa IOM-om i izrazim zahvalnost i vlastima USK koji su čitavo vrijeme sarađivali sa nama, a htio bih posebnu zahvalnost da izrazim i prema opštini Hadžići i načelniku koji su imali razumijevanja za situaciju. Mnogi nude lekcije i pametuju kada su u pitanju ovakve stvari, a kada im ponudite da su uključe u rješavanje: Jok, ne mogu“, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad