Nakon Kantona Sarajevo Handke proglašen nepoželjnom osobom i na Kosovu

Vijesti 11. dec 201914:56 > 15:00
N1

Ministar vanjskih poslova Kosova Behdžet Pacolli proglasio je austrijskog pisca Petera Handkea, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, nepoželjnom osobom na Kosovu zbog kako je rekao "podrške Slobodanu Miloševiću i njegovim genodicnim politikama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini".

“Danas sam odlučio da proglasim Petera Handkea nepoželjnom osobom na Kosovu zbog podrške koju je pružio Miloševiću i njegovim genocidnim politikama na Kosovu i BiH kao i negiranju genocida koje je počinila Srbija”, napisao je Pacolli na svom Twitteru.

Dodao je kako su na ovaj način i Handke i Nobelov komitet pokazali nepoštovanje prema žrtvama genocida.

Podsjetimo, Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila je na današnjoj sjednici deklaraciju kojom je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen nepoželjnom osobom u tom kantonu.

Inicijativu su uputili zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), a kantonalni zastupnici su jednoglasno usvojili deklaraciju u kojoj se osuđuje dodjeljivanje Nobelove nagrade kontroverznom austrijskom književniku, koji je negirao zločine počinjene nad Bošnjacima u BiH 90-ih godina.

U deklaraciji je navedeno da je završna faza genocida upravo negiranje genocida, a da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost u svojim javnim istupima za vrijeme rata u BiH javno podržavao velikosrpski režim na čelu s haškim optuženikom Slobodanom Miloševićem.

Zastupnici u Skupštini KS deklaracijom su poručili da Handke ni danas ne mijenja svoje stavove, već ide korak dalje pa najavljuje svoj dolazak u BiH i posjetu majkama iz Kravice i okoline Srebrenice.

Dodjelu Nobelove nagrade ocijenili su novom uvredom za žrtve poručujući da bi njegova posjeta Bosni i Hercegovini i Sarajevu izazvala dodatno poniženje žrtava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad