Geodetska uprava RS odgovorila na tvrdnje Biskupske konferencije BiH

Vijesti 11. dec 201916:36 > 16:48
N1

Nakon jučerašnje Biskupske konferencije BiH, Komisija Iustitia et pax, navedeno je kako je nedavno Katoličkoj crkvi u Mahovljanima oduzet značajan dio zemljišta, a shodno odredbama Zakona o premjeru i katastru RS. Biskup Franjo Komarica tvrdi, kako je riječ o perfidnoj primjeni Zakona koji je i ranije osporavan pred ustavnim sudovima, te u međuvremenu tek izmijenjen u smislu kako kaže "kozmetičkih promijena".

“Ovaj Zakon je nepravedan te protivan i Ustavu BiH i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima jer se imovina države BiH nastoji utvrđivanjem faktičkog stanja upisati na entitet Republika Srpska prije nego se donese zakon o državnoj imovini na razini cijele BiH”, navedeno je u saopštenju Biskupske konferencije. 

Na upit N1 o ovim navodima, iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS navode da je  prije donošenja sadašnjeg Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske, Narodna skupština RS donijela Zakon o katastru Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske 60/11) koji je osporavan pred Ustavnim sudom BiH apelacijom tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

“Ustavni sud BiH je donio privremenu mjeru zabrane primjene navedenog Zakona i prije odlučivanja Ustavnog suda BiH po navedenoj apelaciji Narodna skupština Republike Srpske je pomenuti zakon stavila van snage i donijela novi zakon, i to trenutno važeći Zakon o premjeru i katastru Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske 6/12). Navedeni Zakon nije osporavan pred Ustavnim sudom BiH od strane Bakira Izetbegovića, niti bio koga drugog”, poručuju.

Navode da je zakonom koji je osporavan pred Ustavnim sudom BiH bilo je propisano da se katastarska evidencija u izlaganju pretvori u vlasničku evidenciju kao što je to slučaj u Federaciji BiH gdje se odvija proces harmonizacije podataka o nepokretnostima, pa se u skladu sa faktičkim stanjem (katastarskim) utvrđuje i vlasničko stanje.

“Takođe, bilo je predviđeno da se u jednom dijelu postupka izlaganja stranke obavijeste putem oglasne table. Upravo je to razlog osporavanja pred Ustavnim sudom BiH jer je ogroman broj stanovništva izbjegao ili je raseljen i kako nema ličnog dostavljanja poziva isti nisu u prilici da budu obavješteni o navedenom izlaganju. Važećim Zakonom o premjeru i katastru Republike Srpske, na traženje Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, propisano je da se lično pozivaju sva lica upisana u zemljišnu knjigu i druge javne evidencije o nepokretnostima, a što je slučaj i u konkretnoj upravnoj stvari Banjalučke biskupije za kakastarsku opštinu Mahovljani na teritoriji opštine Laktaši. U navedenoj upravnoj stvari omogućeno je učešće Banjalučke biskupije u postupku izlaganja, a što se vidi i iz zapisnika o izlaganju i žalbe na rješenje komisije za izlaganje koju je izjavila Banjalučka biskupija. S obzirom na navedeno, Zakon je omogućio sudsku zaštitu svakom licu koje smatra da su mu narušena određena vlasnička prava, a time se i direktno pobija navod Banjalučke biskupije da se Zakonom otima nečija imovina. Inače, bez obzira na nacionalnost fizičkih lica čije su nepokretnosti predmet izlaganja, a čije je prebivalište i boraviše nepoznato tj. kojima se ne može lično uručiti poziv za navedeni postupak izlaganja, u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku, određuje se privremeni zastupnik (advokat) u zaštiti njihovih prava. U svim pravnim sistemima poznat je institut privremenog zastupnika u zaštiti prava i interesa kako fizičkih tako i pravnih lica čije je prebivalište i boravište nepoznato”, stoji u odgovoru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad