Kamp Vučjak više ne postoji

Vijesti 11. dec 201916:56 > 18:13
N1

Kasno sinoć migranti iz kampa Vučjak kod Bihaća su izmješteni u Kanton Sarajevo. Reporterka N1 Snežana Mitrović obišla je kamp jutros i evo šta je zabilježila.

U toku noći vratili su se iz “game-a”.

Jutro je Muhamed na minus pet dočekao sa desatak migranata, u sablasno pustom, prljavom kampu.

“Dolazim u kamp sinoć, i nema ljudi, niko. Svi su otišli u Sarajevo. Neću probati u game, nije dobro. Hoću i ja u kamp u Sarajevo”, kazao je Muhamed.

Preostali se griju uz vatru, dok bageri ulaze, počinje čišćenje rušenje kampa, čije slike su gotovo apokaliptične.

Njima je to bio dom šest mjeseci.

Dvadeset volontera Crvenog krsta je u akciji. Ono što su oni radili svaki dan posljednih pola godine, njihov šef opisuje nadljudskim naporima.

“Ovo su gromade ljudske, volonteri koji su 6 mjeseci boravili ovdje, svaki dan sa migrantima, rješavali njihove probleme, zahtjeve”, kazao je Selam Midžić, sekretar Crvanog krsta Grada Bihaća.

Nagledali smo se svega, bilo je teško, svjedoče volonteri dok, sa maskama čiste lokaciju, kojom se širi nesnosan miris.

“Bilo nam je teško. Psihički smo i mi dosta iscrpljeni, nije lako svaki dan dolaziti ovdje, gledati svakakve scene, u ovih 6 mjeseci svašta smo se nagledali. Bila je jedna scena koja mi je ostala u pamćenju. Za vrijeme njihovog štrajka glađu, jedan migrant, prljav, blatnjav, poderanih hlača, sjeo i plače on, plače. Ja sam mu prišao i pitao šta je bilo, on je plakao zbog toga što je dobio hranu”, ispričao nam je Muhamed Ćehić, volonter Crvenog krsta.

Riječi ne mogu, ali slika najbolje govori, opisuje, kakvo je stanje bilo u kampu Vučjak. Sada kada su se migranti povukli sa ovog mjesta razmjere higijenske, humanitarne katastrofe u potpunosti su vidljive.

Od šatora do ostataka hrane, sve će na deponiju. Nakon toga slijede epidemiološke DDD mjere.

“I nakon toga ide nasipanje terena, kada sve to bude gotovo ponovo će ekipa epidemiologa iz Zavoda za javno zdravstvo otići, naravno i ja, obići taj teren”, kazala je Nerminma Ćemalović, ministrica zdravstva USK.

Spaljivanje zemljišta opasno je zbog prisustva gasova, jer je lokalitet bivša deponija smeća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad