Aljoša Čampara za N1: Nazire se nova parlamentarna većina u Kantonu Sarajevo

Vijesti 11. dec 201918:09 > 18:11
N1

Nezahvalno je prognozirati - ali prema stvarima koje se mogu čuti i vidjeti nazire se nova parlamentarna većina u Kantonu Sarajevo, poručio je u programu N1 - Aljoša Čampara, član Predsjedništva stranke SDA. Međutim realizacija toga će morati sačekati vertikalu, odnosno da se prvo formira Vijeće ministara BiH, pa onda Vlada Federacije BiH, a onda Kanton Sarajevo.

“Ako ove tri stranke budu išle zajedno (SDA, DF i SBB) – postoji dovoljan broj ruku. Preletača ima svaki dan. Pojavljuju se novi izlasci i u okviru same šestorke. Nas ima 10, mi smo kompaktni i stabilni. Ima jedan zastupnik iz stranke BOSS u opoziciji, ako bi išli SBB sa pet i DF sa tri – može se formirati Vlada KS”, poručio je Čampara.

Također, ministru Katici je poručio da je protiv kupovine helikoptera po cijeni od 40 miliona KM.

“Mislim da u ovoj sada situaciji – KS ne treba da kupuje helikopter iz razloga što na nivou FBiH imamo helikoptersku jedinicu i hangar i helikopter koji ćemo popraviti”, rekao je.

Ali Katica je rekao da on košta 27 miliona KM?

“Iako je 27, i to je vrijednost, profinjena koja može biti veća i manja. Ali kreće se između 30 i 40 miliona i to sredstvima od zaduživanja”, naveo je.

Prema njegovim riječima – šestorka u Vladi KS slabo funkcioniše u smislu donošenja rezultata.

“Ne znam da je bilo rezultata. Kod kapitalnih ulaganja – za godinu dana je izvršenje 20 posto. To je sramno”, poručio je.

Ipak, u Skupštini KS danas je jednoglasno usvojena deklaracija o proglašenu Petera Handkea nepoželjnom osobom u Kantonu Sarajevo.

“Očekivali smo podršku, bilo je odluka koje su bile jednoglasne i prije ove. Ali danas smo donijeli i deklaraciju da proglasimo tu osobu nepoželjnom u KS upravo iz razloga što je on osoba koja je negator genocida u BiH i vidjeli smo neke izjave koje su dolazile, od ministra Vulina, jednog od ljudi koji su bili saradnici Miloševićevog režima, za koje je Mladić heroj. Kada ga oni brane – upravo to najviše govori kakav je Handke”, poručio je Čampara.

Što se tiče najavljenog sastanka delegacija SDA i HDZ – Čampara je rekao da ne zna da li će se dogovarati o izbornom zakonu, ali je dodao da će se na njegovoj izradi morati raditi duži vremenski period.

“SDA neće pristati na rješanja koja podrazumijevaju afirmaciju etničkog principa ili koji će odgovarati jednoj stranci, prije svega HDZ-u. Očekujem da će biti nastavljeni pregovori oko formiranja Vijeća ministara i Vlade FBiH”, rekao je.

Dodao je i to kako na organima stranke nije bilo rasprave o ministarskim pozicijama – te da će se o tome razgovarati vjerovatno na sjednici Predsjedništva stranke i Kadrovskoj komisiji.

Na pitanje da li će moći SDA da funkcioniše sa HDZ-om i SNSD-om na nivou države – Čampara je kazao:

“Po određenim pitanjima hoćemo. Ima dosta stvari oko kojih se nećemo složiti, ali tražit ćemo najmanji zajednički imenitelj. Imali smo do sada opstrukcija, ali neke stvari smo uspjeli uraditi i završiti. Ovaj saziv Vijeća ministara je dosta toga uradio i otkočio. To se može vidjeti kroz slanje upitnika i mehanizma koordinacije. Trebalo je brže, ali živimo u BiH. Imamo ljude koji obnašaju vlast, koji su kreatori vlasti i ministri – a podržavaju UZP, koji su pred međunarodnim sudom osuđeni. Takve ljude su izabrali građani u BIh ne možemo mi birati partnere”, rekao je Čampara za N1.

Naravno, govorio je i o imenovanju Zorana Tegeltije – rekavši da je uslov bio pitanje odnosa prema NATO-u i aktivacije MAP-a.

“Mi smo ubijeđeni i sigurni, i gospoda Džaferović i Komšić da ćemo mi aktivirati MAP. Mi smo u mapu, ali ANP, koji se šalje je potreban za aktivaciju. Vidjet ćemo šta će nato reći za Program reformi. Možda NATO kaže da će to biti dovoljno. Manje je bitno kako se zove i njegova sadržina”, poručio je.

Njegov stav je da treba prvo imenovati Vijeće ministara – pa tek onda slati dokument u NATO.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad