Mijatović: Poglavari IZ BiH se zahvaljuju Dodiku, a problem je moja izjava?

Vijesti 11. dec 201918:03 > 18:15
N1

Ne znam koju riječ da koristim da opišem Handkea ili bilo koga ko može da negira genocid u Srebrenici, a da ne koristim gađenje. Ono što mene zabrinjava je količina licemjerja u BiH. Ne možete davati izjave o Handkeu na ovakav način, a u koaliciji ste sa čovjekom koji negira genocid, kazao je za N1 Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH.

Kako komentariše nagradu Handkeu?

Izašao je zvanični stav SDP-a, a odlično je što ste me pitali, sva ova priča oko famoznog pisca za kojeg do sada iskreno nisam čuo možemo staviti pod “anticivilizacijski” ili ljudski otpad. Ne znam koju riječ da koristim da opišem Handkea ili bilo koga ko može da negira genocid u Srebrenici, a da ne koristim gađenje. Ono što mene zabrinjava je količina licemjerja u BiH. Ne možete davati izjave o Handkeu na ovakav način, a u koaliciji ste sa čovjekom koji negira genocid. Ne možemo tako, kao “problem u Švedskoj je veliki”, a u BiH nije. Dok komentarišu Handkea, u istom trenutku vrše raspodjelu izbornog plijena sa Dodikom koji još direktnije negira genocid u Srebrenici“, kazao je Mijatović i dodao:

Zašto su prinuđeni? Zbog fotelja? Zbog fotelja ulaze u koaliciju sa negatorom genocida? To narod mora da zna“.

Odnos sa Aćimovićem?

Gospodin Aćimović je da nije tužno bilo bi smiješna ta priča oko njega. Ova činjenica da se čovjek tri puta izjasnio u godini dana govori o situaciji u BiH i da se takvi ljudi mogu baviti politikom. Ukoliko je zbog mene napustio, drago mi je jer vidimo da je od Srbina postao Hrvat a od Hrvata Italijan“, kazao je.

Dodao je da nema problem da se njegova diploma provjeri.

Imamo aferu sa diplomama u BiH, apsurd čitav. Nemojte da se iznenađujemo kada se eksperti pojave u vladama. Svaki mjesec imamo po još jednu Nušićevu komediju, pojavi se konzul iz Nikaragve. Apsolutno da, trebate i moju diplomu provjeriti. Ja sam završio Univerzitet za poslovne studije u Beogradu, nema veze sa Megatrendom. U svakom trenutku možete provjeriti i moju i sve ostale. Privatni fakultet, dostupno je i provjerljivo moje, u svakom trenutku možete“.

 Odnos sa Denisom Bećirovićem?

Ne postoji nikakav problem između mene i gospodina Bećirovića. Dok se država raspada, mediji spinuju. Ja nemam problem da u bilo kom trenutku kada nanesem štetu BiH, snosim sankcije. Drug Bećirović je neko ko je ostvario najbolji rezultat i neko iza koga bih ja stao“. 

To je moja izjava. Ograđujem SDP od te izjave, imao sam potrebu da kažem nešto što nije vezano samo za politiku, nego za društvenu situaciju. Rekao sam i tada da je to isključivo moj stav i rekao da nemam problem da snosim sankcijom“, dodao je Mijatović.

Dodik donirao 100.000 KM za Islamski centar?

Milorad Dodik danas u Doboju donira 100.000 KM, čovjek koji negira genocid. Poglavari IZ BiH sjede s njim u Doboju i zahvaljuju se. Ko je ovdje lud? I onda je problem izjava Vojina Mijatovića, a ovo nije. Ima li potrebe da se komentariše?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad