Pašović: Međunarodni stručnjaci uspostavili temelj za nepismenost

Vijesti 11. dec 201920:42 > 20:43
N1

Umjetnik i aktivista Haris Pašović prisjetio se u Pressingu prisjetio se događaja iz jula 2015. u Potočarima kad je napadnut tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Stajao sam vrlo blizu reisa Kavazovića koji je izgovorio riječi koje su smirile taj događaj i vratio fokus na dženazu. Trebalo je da mu neko od naših političara bude domaćin i procjeni rizik i bude s njim. Ja ne mogu da ulazim u to kako političari međusobno komuniciraju i šta iz političkih razloga rade ili ne rade”, naveo je Pašović.

Prisjetio se i skupa koji je organizovao bivši predsjednik SAD Bill Clinton i tuu su panel imali Aleksandar Vučić, Ćamil Duraković i sam predsjednik Clinton.

“Tada je govorila jedna fantastična djevojka Avdija iz Srebrenice, imala je potresno izlaganje i govorila da je bio genocid u Srebrenici. Vučić je kazao da je bio potresen tim riječima i nije rekao genocid, ali je prisustvovao svemu tome i čuo šta se reklo. Ne mogu reći šta su politički ili privatni motivi bilo koga, ali mi koji smo učestvovali u obilježavanju 20. godišnjice smo željeli da nadomjestimo nešto što je trebalo da bude politika”, kazao je Pašvić.

Govoreći o situaciji u BiH, dodao je da “mi zaboravljamo da smo ljudi sa specijalnim političkim potrebama i da imamo staratelja”.

O lošim rezultatima na PISA testovima koji su pokazali da je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen, Pašović je naveo:

“OSCE je napravio reformu obrazovanja o kojoj mi ništa nismo mogli da kažemo. Dvije škole pod jednim krovom nisu naša izmišljotina. Oni su održavali školske programe, to su uradili međunarodni stručnjaci. Oni su uspostavili temelj za nepismenost koja je sada došla na naplatu. Drugi kanal je Javni servis. OHR je radio reformu Javnog servisa, doveli su 50 stručnjaka BBC-ja koji su dvije pune godine radili nešto što ne postoji nigdje na svijetu, tako su reformisali Javni sistem koji je sada totalna katastrofa i u raspadu. Otišli su nakon dvije godine i rekli ‘goodbye’. OHR se sada ne sjeća da je radio reformu, niti OSCE se ne sjeća da su radili reformu. Mi ovdje živimo duže od njihovih mandata, ali problem je što se naši političari boje OHR-a i OSCE-a”, kazao je. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad