Bosna i Hercegovina će prvi put imati Italijana u Vijeću ministara

Vijesti 12. dec 201910:32 > 10:38
N1

Draško Aćimović ostaje kandidat DNS-a za ministra za ljudska prava i izbjeglice u novom sazivu Savjeta ministara jer su organi stranke tako odlučili, izjavio je predsjednik DNS-a Marko Pavić.

“Niko nije osporio znanje, stručnost, način donošenja odluke. Čak ima i pritisaka da se neke druge odluke donesu koje nisu organi usvojili. Čak i postavljaju rokove. A, ovo što su organi usvojili se osporava. To su neki apsurdi, ja to ne razumijem”, naveo je Pavić.

Kada je riječ kriterijumima za kandidovanje Aćimovića, on je naveo da su bila dva kriterijuma – jedan da bude iz reda ostalih, a drugi da je poznavalac resora.

“Nisu tu samo u pitanju izbjeglice. Težište je na ljudskim pravima, a ljudska prava su jedna od najtežih oblasti u BiH, na šta je međunarodna zajednica fokusirana. Zato na tom mjestu mora biti čovjek koji poznaje unutrašnje prilike, a što je još važnije – koji poznaje funkcionisanje međunarodnih standarda u toj oblasti”, rekao je Pavić za Nezavisne novine.

On je dodao da je Aćimović nestranačka ličnost, ali da nije nepoznato ime u DNS-u i da je “došao sa istim ovima što se sada bune”.

Portal Faktor ranije je javio da je na ministarsku poziciju Aćimović izabran kao predstavnik Ostalih, s obzirom na to da se, sudeći prema saopćenju DNS-a, izjašnjava kao Italijan.

”Ja sam iz takve porodice. Moj deda je iz italijanske porodice. Moja baka je Bugarka sa jevrejskim korijenima. Otac mi je Srbin. U svakom slučaju ja se i osjećam u prvom redu da pripadam redu Ostalih”, pojasnio je Aćimović.

Novi ministar za raseljena lica i izbjeglice je prije tačno godinu napustio SDP. U međuvremenu nije pristupio DNS-u, kako se dalo zaključiti na osnovu današnje odluke, već je, tvrdi, predložen kao nestranački kandidat.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad