Od 1. januara niže cijene gasa za distributivna preduzeća

Vijesti 12. dec 201911:54 > 11:56
GENYA SAVILOV / AFP

Vlada Federacije BiH dala je saglasnost da veleprodajna cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području Federacije BiH, počevši od 1. januara 2020. godine, iznosi 585 KM/1000 Sm3, odnosno 0,585 KM/Sm3, bez PDV-a, prenosi Anadolija.

Nova cijena je niža za 8,59 posto od prethodne cijene, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Odluka je donesena na osnovu zahtjeva privrednog društva za proizvodnju i transport gasa BH-Gas d.o.o. Sarajevo federalnom Ministarstvu trgovine za promjenu veleprodajne cijene prema distributivnim kompanijama u Federaciji BiH.

Razlog za sniženje je, kako se dodaje, kretanje cijena nafte i naftnih derivata u proteklih devet mjeseci. Za razliku od prvog kvartala 2019. godine, u kojem je povećana nabavna cijena prirodnog gasa od Gazprom Exporta, u nastavku 2019. godine registrovan je pad nabavne cijene.

“BH-Gas je u projekciji za 2020. godinu ukalkulisao daljnji pad nabavne cijene. Sniženje prodajne cijene u toku zimske sezone će se, po navodima BH Gasa, odraziti na povećanje potrošnje prirodnog gasa i rezultirati većom cjenovnom konkurentnošću prirodnog gasa u odnosu na druge energente”, navode iz Vlade FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad