Čampara o novom susretu delegacija SDA i HDZ-a: Izabrali su ih građani BiH

Vijesti 12. dec 201911:51 > 11:57
N1

Delegacije SDA i HDZ-a BiH sastat će se danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a jedna od tema biće formiranje Vlade Federacije BiH te izmjene Izbornog zakona.

Kako je za N1 kazao funkcioner SDA Aljoša Čampara, on ne zna da li će se dogovarati o izbornom zakonu, ali je dodao da će se na njegovoj izradi morati raditi duži vremenski period.

“SDA neće pristati na rješanja koja podrazumijevaju afirmaciju etničkog principa ili koji će odgovarati jednoj stranci, prije svega HDZ-u. Očekujem da će biti nastavljeni pregovori oko formiranja Vijeća ministara i Vlade FBiH”, rekao je.

Dodao je i to kako na organima stranke nije bilo rasprave o ministarskim pozicijama – te da će se o tome razgovarati vjerovatno na sjednici Predsjedništva stranke i Kadrovskoj komisiji.

Na pitanje da li će moći SDA da funkcioniše sa HDZ-om i SNSD-om na nivou države – Čampara je kazao:

“Po određenim pitanjima hoćemo. Ima dosta stvari oko kojih se nećemo složiti, ali tražit ćemo najmanji zajednički imenitelj. Imali smo do sada opstrukcija, ali neke stvari smo uspjeli uraditi i završiti. Ovaj saziv Vijeća ministara je dosta toga uradio i otkočio. To se može vidjeti kroz slanje upitnika i mehanizma koordinacije. Trebalo je brže, ali živimo u BiH. Imamo ljude koji obnašaju vlast, koji su kreatori vlasti i ministri – a podržavaju UZP, koji su pred međunarodnim sudom osuđeni. Takve ljude su izabrali građani u BiH ne možemo mi birati partnere”, rekao je Čampara za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad