Žene Srebrenice donirale Memorijalnom centru u Potočarima fotografije ubijenih

Vijesti 12. dec 201913:58 > 14:06
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

Udruženje građana „Žene Srebrenice“, koje okuplja porodice žrtava genocida, jučer je doniralo Memorijalnom centru Srebrenica Potočari na trajno čuvanje oko 2.000 fotografija ubijenih žrtava genocida. Memorijalni centar Srebrenica Potočari nedavno je pokrenuo akciju prikupljanja predmeta koji su pripadali ubijenim žrtvama genocida ili preživjelim žrtvama genocida koje su boravile u Srebrenici od 1992. do 1995. godine.

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” su godinama prikupljale fotografije, u nastojanju da sačuvaju identitet žrtava i sjećanje na njih.

Tokom naredne sedmice Memorijalni centar Srebrenica Potočari će preuzeti fotografije žrtava genocida koje u svojoj arhivi posjeduje udruženje „Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa“.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari

Iz Memorijalnog centra su pozvali udruženja i porodice žrtava genocida, koji posjeduju fotografije ili predmete svojih najmilijih da ih doniraju na trajno čuvanje. Fotografije mogu biti donirane lično, u digitalnom obliku putem slanja na službenu e-mail adresu Memorijalnog centra ([email protected]) ili uručene nekom od udruženja registrovanih u Tuzli i Sarajevu.

“Iako je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici sudski dokazana i nepobitna činjenica, svjedoci smo da to negatorima genocida ne predstavlja ništa. Lažima i obmanama pokušavaju se iskriviti historijski utvrđenje činjenice o genocidu počinjenom nad Bošnjacima srednjeg Podrinja. Ovih dana smo se imali priliku uvjeriti u to. Zbog toga Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, kao institucija koja je i osnovana sa ciljem da čuva sjećanja na žrtve genocida, poziva sva udruženja i sve članove porodica ubijenih žrtava da se uključe u projekte koje je pokrenuo Memorijalni centar u zadnjih mjesec dana”, saopšteno je iz Memorijalnog centra Srebrenica Potočari.

Cilj je, kako su kazali, da se istinom, činjenicama i dokazima odupremo negatorima genocida i sljedbenicima ratnih zločinaca i da se nikad i nikome više ne ponovi Srebrenica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad