Oglasio se Sarajevogas: Šta se dešavalo sinoć na Kovačićima?

Vijesti 12. dec 201914:20 > 14:25
Faktor.ba

Korisnik prirodnog gasa na adresi Zagrebačka 31 u sarajevskom naselju Kovačići sinoć je u 20 sati i 38 minuta pozvao je Dispečerski centar KJKP Sarajevogas Sarajevo i prijavio da je dijete izgubilo svijest u kupatilu njegovog stana.

“Odmah po zaprimljenoj prijavi dežurna ekipa Sarajevogasa je izašla na adresu u 21 sat i 05 minuta, gdje su zatekli i pripadnike PU Novo Sarajevo koji su obavljali uviđaj. Dežurna ekipa je izvršila prekid dotoka gasa u unutrašnje gasne instalacije korisnika. U vrijeme pregleda unutrašnje gasne instalacije i priključenih gasnih aparata stručna ekipa Sarajevogasa je uočila da je priključena kuhinjska napa. Vlasnik je potvrdio da su tokom dana istovremeno radili i kuhinjska napa i kombi bojler dimnjačne izvedbe. Nakon što je stručna ekipa Sarajevogasa vlasniku skrenula pažnju da kuhinjska napa i kombi bojler dimnjačne izvedbe ne mogu istovremeno biti u radu, napa je isključena”, navode iz Sarajevogasa.

Po nalogu sudskog vještaka koji je prisustvovao uviđaju, izvršeno je ponovno puštanje gasa u unutrašnje instalacije korisnika.

“Nakon što su izvršena dva kontrolna mjerenja koncentracije metana (CH4) i ugljen monoksida (CO), detektori nisu registrovali njihovo prisustvo za vrijeme rada kombi bojlera kao ni u slučaju kada je kombi bojler van pogona. Na osnovu svih provedenih radnji na predmetnoj adresi nije registrovano curenje prirodnog gasa na unutrašnjoj gasnoj instalaciji a o uzroku koji je doveo do ovog događaja mišljenje će dati sudski vještak. Po završetku svih radnji oko 00 sati i 15 minuta (12. decembra 2019. godine) izvršen je prekid dotoka prirodnog gasa u unutrašnje gasne instalacije. Vlasniku stana su date upute o potrebnim radnjama i neophodnoj dokumentaciji za ponovno stavljanje u pogon unutrašnje gasne instalacije”, poručuju iz Sarajevogasa.

Još jednom podsjećaju sve korisnike da su dužni voditi brigu o stanju i ispravnosti gasnih instalacija, gasnih aparata i sistema za dovod zraka i odvod produkata sagorjevanja.

Sve informacije za sigurnu i efikasnu upotrebu prirodnog gasa dostupne su i na web stranici Sarajevogasa www.sarajevogas.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad