Neki mještani Blažuja se nadaju zaposlenju u kasarni nakon dolaska migranata

N1

Nakon što su po prvi put prenoćili u tek formiranom kampu Blažuj, migranti zadovoljni, kažu mnogo je bolje od Vučjaka iz koga su stigli. Oni su zadovoljni, ali ne i lokalna vlast, poručuju, iako su bili saglasni da migranti budu smješteni u Blažuj, nisu na adekvatan način informisani o njihovom dolasku. Sve to, kažu govori o odnosu Ministarstva sigurnosti prema migrantskoj krizi u BiH.

Krov nad glavom, topao obrok, suva odjeća, dovoljan je motiv da migranti, bar prema onome što su nam rekli, sačekaju proljeće u Blažuju. Tada će ponovo kažu, put granice sa Hrvatskom. Njihovi utisci u vezi sa hranom u ovom kampu su dobri:

“Jutros smo jeli ribu, džem, hljeb. Hrana je dobra.”

“Hljeb, jabuke. Dobro je. Nema problema u ovom kampu.”

“Veoma smo zadovoljni. Mnogo je bolje od Bihaća.”

Ispred kampa zatičemo i Naziru Husein, nada se zaposlenju u kampu. No, danas na ovoj kapiji nije imala kome predati prijavu:

“Danas sam došla da potražim posao. Trebaće radnica, kao ispomoć na održavanju i u kuhinji. Gore u Ušivku je zaposleno već 12 žena, pa pošto se ovo tek otvara, mislila sam prva na listu da idem.”

I dok jedni očekuju samo najbolje, drugi su nezadovoljni. Iz MUP-a kažu, sinoć je održan protest protiv migranata na tramvajskoj stanici na Ilidži. Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS kaže:

“U nekih pet minuta su zaustavili javni gradski prevoz. Nezadovoljni su jer zbog migranata ne uspjevaju da se prevezu na vrijeme do Hadžića.”

Dugo se tražila nova lokacija. Vlasti Kantona Sarajevo i Ilidže pristali su da to bude Blažuj, no uslijedilo je razočaranje načinom na koji su migranti preko noći stigli u ovu kasarnu.

“Kad sve sagledamo na jedan nekorektan način Ministarstvo sigurnosti je bez obavještavanja lokalne zajednice i KS smjestilo ljude u Blažuj”, ističe Elvis Vrto iz Komisije za bezbjednost KS.

A plan je bio da ovi objekti budu spremni za nekoliko sedmica, sa čim je lokalna vlast bila saglasna. Obzirom da kamp prije samog prihvata nešto više od 300 migranata nije bio spreman, danas u kampu intezivni radovi. Može se vidjeti više radnih mašina i kamiona koji odvoze i dovoze materijal u kamp, ali i veliki broj radnika na objektima bivše kasarne Blažuj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad