Ministrica Brčić za N1: Od prvog dana govore da će nas smijeniti

Vijesti 12. dec 201918:18 > 18:24
N1

Lejla Brčić, ministrica pravde Kantona Sarajevo, gostujući u programu N1 je rekla da kako misli da u KS ne postoji niko ko je duboko nezadovoljan onim što je šestorka uradila u proteklih godinu dana.

Ona je ocijenila kako određene politike nakon dogovora izmišljaju razloge za nezadovoljstvom Vlade KS.

“Sad će 12 mjeseci kako je Vlada KS imenovana. Od prvog dana govore da će nas smijeniti, o prekompoziciji vlasti. Mi unutar Vlade ne razmišljamo o tome. Mi smo kao odgovorni nosioci javnih funkcija došli da radimo posao”, poručila je.

Zbog usvojenog zaključka sa 18 podignutih ruku, kojim se nalaže Vladi Kantona Sarajevo da uskladi sve svoje odluke koje su oborene na Ustavnom sudu FBiH, mnogi su shvatanja da se nazire nova koalicija u KS, koju bi činili SDA, SBB i DF.

“Konkretna situacija, u tih 18 glasova je bio jedan glas NLB i jedan SDP. Zastupnici su glasali po vlastitom nahođenju”, poručila je.

SBB je sve glasniji o napuštanju koalicije?

“To je politika. Ne mislim da postoji iko ko je duboko nezadovoljan onim što su vlasti KS uradile do sada. Politike kada se dogovore jedno – izmišljaju razloge”, poručila je.

Kupovina helikoptera za MUP KS je također nešto što opozicija spočitava aktuelnoj Vladi. Odluku o njegovoj kupovini je donijela šestorka, a prema njenim riječima – on je neophodan.

“Vlada KS izvršava 300 mjera koje je potpisala šestorka, što se prvi put desilo u političkoj istoriji BiH. Mi se pridržavamo tih mjera, helikopter je neophodan. Svi sudionici su se afirmativno ponijeli prema tome. Na Bjelašnici je nedavno povrijeđena djevojčica, sat i po se čekala Hitna pomoć. Besmisleno je govoriti o potrebi postojanja helikoptera”, navela je.

Što se tiče obećanih infrastukturnih projekata – Brčić je rekla kako su brojni započeti, poput Prve transverzale, međutim da su probleme kod nekih projekata predstavljale sitne zapreke – koje su se ranije mogle ukloniti.

“Teško je sustići sve kada je godinama nešto zapostavljano. Prva transverzala, nabavka tramvaja i trolejbusa, postupci su pokrenuti. Oni se rade u saradnji sa EBRD-om, oni vode projekte. 15 miliona je planirano, a prve isporuke očekujemo sredinom naredne godine. Nakon 20 ili 30 godina ćemo prvi ptu imati nove tramvaje i trolejbuse”, navela je.

Zagađenje zraka u KS je nešto što se “jučer” moralo početi rješavati, poručila je. Međutim, ona je kazala kako su nadležni u KS utoplili 39 zgrada, a plan je do 2023. godine zabraniti potrošnju čvrstog goriva.

“Sada se trebaju početi donositi teške odluke i da se građani na to upozore. Kontrola gradnje također mora biti rigoroznija”, poručila je Brčić.

Ona je također kritikovala odluku da se migranti iz USK prebace u Ušivak, kasnije i Blažuj. Brčić je rekla kako niko u KS nije imao prave informacije, te da nadležni nisu obaviješteni na vrijeme.

“Kanton Sarajevo niko nije pitao, niti jednog momenta nisu pitali lokalne zajednice. Niti Vlada niti MUP nisu obaviješteni. A zaboravlja se da se treba obezbijediti i zdravstveni pregled tih lica. Institucije BiH ne upravljaju krizom. Trudit ćemo se da se obezbijede dodatne ekipe za medicinsku skrb. Tražilo se i ograničenje kretanja tih lica – jer ako ima njih koji nemaju dokumente – koliko ih onda možete pustiti slobodno da se kreću”, navela je.

Brčić nije isključila mogućnost da mnogi migranti iz Sarajeva ponovo krenu put USK – kako bi bili bliži granici sa Evropskom unijom. Najavila je i pristustvo patrola, napravljena je preraspodjela policijskih snaga na području Blažuja i Hadžića.

“Ako vam dođe 700 ljudi, a nisu najavljeni, 350 najave par sati ranije, 350 nije najavljeno nikako – pitanje je koliko možete upravljati krizom”, poručila je Brčić.

Poručila je da se prema migrantima treba humano skrbiti, omogućiti im human tretman i uslove života – a da pri tom vode računa o sigurnosti svih građana KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad