Slučaj Keskin: Politički progon ili prijetnja po nacionalnu sigurnost?

Vijesti 12. dec 201918:36 > 18:38
N1

U naredna tri dana Sud Bosne i Hercegovine trebao bi donijeti odluku o žalbi na rješenje o oduzimanja stalnog boravka Fatihu Keskinu, te o njegovom stavljanju pod nadzor u Imigracioni centar. Danas je iznesena odbrana Keskina, inače turskog državljanina i direktora Richmond Park Collegea Bihać, kojega su sigurnosne strukture BiH označile prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Uvid u tajne dokumente nije bio dopušten.

Ko je Fatih Keskin, profesor i direktor međunarodne skole u Bihaću, ugledni građanin i turski državljanin koji u BIH sa porodicom živi proteklih 20 godina. Odnedavno, prema navodima obavještajnih struktura, prijetnja je po nacionalnu sigurnost i javni red u BiH.

No, za šta ga se zapravo tereti, dokumenti kvalifikovani kao tajni, i danas su ostali tajna.

“Po Zakonu, Sud BiH je bio dužan danas da sasluša našeg klijenta, gospodina Keskina, da iznese odbranu. Očekivali smo da ćemo dobiti minimum informacija od Suda, zbog čega je ustvari gospodin Keskin proglašen prijetnjom za nacionalnu sigurnost i javni red. Ovako mi samo hipotetički možemo dati odbranu na nešto što nismo nikada čuli, ni vidjeli jer mi u ovakvoj situaciji svi možemo biti proglašeni prijetnjom po nacionalnom sigurnošću”, rekao je advokat Nedim Ademović.

Sudu BiH dostavljena je evidencija o nekažnjavanju prema kojoj Keskin nikada nije procesuiran u Turskoj. Ademović kaže i kako nema potvrde da je Turska poništila pasoš svog državljanina što je ranije ustvrdio ministar sigurnosti BiH.

“Tvrdimo da se radi o političkom progonu koji je dogovoren na političkom nivou i koji je trebao da rezultira faktički otmicom gospodina Keskina i deportovanjem po hitnoj proceduri u Republiku Tursku gdje bi bio zatvoren bez bilo kakvih prava. Nažalost po sve nas u BiH, mi smo u posjedu dokaza koji su proslijeđeni da ovo nije jedini slučaj pokušaja, već ima realiziranih situacija, faktički otmica turskih državljana koji su u hitnoj proceduri strpani na avion i poslani u Tursku. To je nešto strašno zato što se radi o ljudima koji ne predstavljaju bilo kakvu prijetnju BiH”, dodao je Ademović

Navode advokata Fetiha Keskina, ministar sigurnosti nije želio komentirati. Ranije je kazao kako je na Sudu da sada odluči da li će Fetih Keskin ostati u Imigrancionom centru, odnosno biti deportovan ili svoja prava dokazivati na slobodi, no za što ga se tereti nije želio komentirati.

Vijest o privođenju Fetiha Keskina u BiH prenijeli su i turski državni mediji koji su samog Keskina označili vođom Feto organizacije u BiH. No, dalje se od toga nije išlo. U Turskoj ambasadi u BiH slučaj Keskin nisu željeli komentirati uz opasku da se ne žele miješati u unutarnje stvari BiH. U razgovoru za agenciju Anadolija ambasador Republike Turske u BiH, Haldun Koc, na pitanje o borbi protiv FETO-a, kazao je kako se situacija prati i u BiH:

“Kada se radi o BiH, pratimo i ovdje pravne procese o izručenju onih koji su povezani sa FETO. Naše ministarstvo pravde je relevantnim institucijama uputilo dokumentaciju u skladu sa zakonskim okvirom. Mi ćemo do kraja voditi tu borbu jer tu noć 15. jula i BiH je pratila s nama.”

Služba za poslove sa strancima ranije je, podsjetimo, oduzela najmanje četiri boravišne dozvole turskim državljanima u BiH. Do toga je došlo nekoliko mjeseci nakon što je turski predsjednik zatražio od bosanskohercegovačkih vlasti da izruče pripadnike takozvanog Gulenovog pokreta koje Turska sumnjiči za pokušaj državnog udara.

No, Sud BiH je zabranio izručenja uz ostalo i zbog činjenice kako pokret FETO nije teroristička organizacija za Evropsku uniju i UN. Ipak za razliku od ostalih turskih državljana, Fatih Keskin je i u BiH od sigurnosnih agencija označen nacionalnom prijetnjom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad