Šolaja za N1: Sjetite se 2010, posljedice tog haosa osjećamo i danas

Vijesti 13. dec 201908:33 > 08:45
N1

Miloš Šolaja, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, kazao je za N1, kako ne očekuje da će se nešto bitno promijeniti u Bosni i Hercegovini nakon izbora Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

U svakoj politici i funkciji bude i dobrih i loših strana, a Tegeltija je preživio dvije ili tri vlade kao ministar finansija. Činjenica je da sada ima drugačiju poziciju. Savjet ministara sklapaju predsjednici partija i ne daje baš mnogo manevarskog prostora predsjedavajućem, te će to na kraju krajeva biti pogađanje između partijskih predstavnika. Prema tome, ne očekujem da će se nešto epohalno desiti kada su u pitanju odnosi u BiH“, komentarisao je Šolaja u Novom danu.

Kazao je i da ono što se trenutno dešava u Federaciji Bosne i Hercegovine pokazuje da nema elementarnog konsenzusa o uređenju BiH te da ono što se dešava u FBiH to daje Republici Srpskoj bolju šansu da funkcioniše jednostavnije kao entitet.

To opet RS daje bolju šansu da funkcioniše efikasnije nego FBiH. Sjetimo se 2010. kada se također desilo da se ne mogu dogovoriti glavni akteri u BiH, tada je intervenisao visoki predstavnik. Tada je došlo do haosa u FBiH koji se prelio na cijelu BiH čije posljedice osjećamo i danas. Osjetljiv period slijedi, u kojoj, ukoliko partneri ne postignu konsenzus, bojim se da će BiH ići dalje u krizu. Opet se uslovljava izbornim zakonom“, kazao je.

Činjenica da u slučaju problema među glavnim partnerima u FBiH, RS nije aktivan igrač, tako je podešen politički sistem. Sama Vlada u FBiH kao i Savjet ministara ima malo izvršnih ovlašćenja. O tome da li će neko da otvara šampanjac u Banjaluci ili neće, nije bitno pitanje, nije to takmičenje u atletici ko će da stigne prvi. Za BiH nije dobro da se produžava ta nestabilnost. Politički akteri ne mogu da nađu rješenje ne samo za FbIH nego, kao što vidimo, ni za 11 godina nisu mogli da nađu rješenje ni za Mostar i ta ‘mostarizacija’ krize će se preliti i na FBiH“, istakao je profesor Šolaja.

Potcrtao je da je potrebno uložiti maksimum napora od svih političkih aktera da se situacija na političkom polju riješi, ali, kako je naglasio, minimum od RS je da se ne miješa u te odnose koji su uspostavljeni u FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad