Ivana Marić za N1: Pada li šestorka u Sarajevu i šta slijedi za SBB i DF

Vijesti 13. dec 201908:59 > 09:13
N1

Analitičarka Ivana Marić zapitala se da li Stranka demokratske akcije i dalje kontroliše svoje poslanike u Skupštini Kantona Sarajevo komentarišući za N1 najave o mogućem formiranje nove većine.

Marić je u razgovoru za N1 ocijenila  da je ”poznata moć uvjeravanja iz SDA”, ali da se uprkos svemu, ipak može očekivati promjena u kantonalnoj vlasti.

‘Zanimljivo je da vidimo, iako nisu dogovorili ministre za državni nivo, SDA je prešla na Kanton Sarajevo. Svako navodi vodu na svoj mlin pa tako i SDA. Zanimljivo je – to ide sve u paketu”, rekla je Marić.

Prema njenom mišljenju, SDA strepi od eventualnog izigravanja dogovora koji imaju s DF-om i SBB-om.

”Najveća strepnja SDA je da li će SBB i DF ispoštovati odluku, ne bi bilo prvi put da izigraju jedni druge. Pitanje je, dakle, i da li SDA ima kontrolu nad svim svojim zastupnicima u Kantonalnoj Skupštini?”, naglasila je ona i dodala:

”Mada računajući na njihovu moć uvjeravanja, mislim da se može očekivati da bi moglo doći do nove vlasti što će sigurno donijeti negativno mišljenje prema SBB-u i DF-u. Nisam sigurna ni kako će njihovi ministri reagovati. Ovo je prva Vlada koja je radila koordinirano.  Zaista su mnogo toga uradili, ali SDA nema izbora’‘, poručila je Marić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad