Detaljna raspodjela pozicija na svim nivoima

Vijesti 13. dec 201912:29 > 12:34
N1

Predsjednici Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Demokratske fronte (DF) Željko Komšić i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić potpisali su danas u Sarajevu koalicioni sporazum koji se odnosi na formiranje svih nivoa vlasti, od državnog do kantonalnih.

U koalicionom sporazumu, koji je u posjedu Faktora, ističe se da će ove tri stranke u narednom mandatu djelovati u skladu sa dokumentom “Principi i program djelovanja parlamentarnih većina za mandat 2018. – 2022.” i Akcionim planom za provođenje ovog dokumenta, te zajedničkom izjavom ove tri stranke iz maja ove godine.

Utvrđeno je da će se raspodjela pozicija vršiti na osnovu procentualne zastupljenosti stranaka u parlamentarnoj većini.

Na taj način je utvrđeno da će na državnom nivou SDA-u pripasti pozicija bošnjačkog člana kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i sekretara Zajedničkih službi Parlamentarne skupštine BiH, te pozicije ministra vanjskih poslova BiH i četiri zamjeničke pozicije u Vijeću ministara BiH. SBB-u će pripasti pozicija ministra sigurnosti BiH, a DF-u pripada pozicija ministra odbrane BiH, prenosi Faktor.

Kompletan tekst pogledajte na OVOM linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad