Softić: Šestorke više nema

Vijesti 13. dec 201917:41 > 17:42
N1

Imali su godinu dana šanse da pokažu šta znaju. Potrošili su mandat i mislim da je vrijeme da se uspostavi nova vlast, kazao je za N1 Safet Softić, potpredsjednik SDA.

Počelo rušenje Vlade KS. To je rezultat današnjeg sastanka SDA, SBB-a i DF-a. Da li je ovo gotova stvar?

U politici ništa nije gotovo dok sve ne bude gotovo. Na današnjem sastanku dogovoreno je formiranje vlasti na državnom i nivou Kantona Sarajevo. Po ovom dogovoru, šestorke više nema.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je poručio da se vaša koalicija treba nazvati “Petak 13.”?

Oni mogu poručivati šta god hoće. Imali su godinu dana šanse da pokažu šta znaju. Potrošili su mandat i mislim da je vrijeme da se uspostavi nova vlast.

Šta vam se nije svijdelo u radu trenutne Vlade KS?

Sjećate se da su izbori bili u oktobru prošle godine i da je SDA bila pobjednička. Prirodno bi bilo da pobjednička stranka formira vladu. U tom trenutku se javila histerija odstranjivanja SDA iz svih nivoa vlasti. To se na žalost i uspjelo u Kantonu Sarajevo, moram reći uz pomoć jednog dijela međunarodne zajednice.

Mi smo legalisti. Poštovali smo sve procedure. Nakon svega u ovom mandatu čini mi se da je rad Vlade Kantona Sarajevo jedna velika nula. Ne vidim ni kao građanin, niti kao političar, da su išta radili osim raznih afera.

DF i SBB su od početka pokazivali šestorki da se ne slažu sa ovakvim vođenjem politike.

A šta je sa aferama tokom vladavine SDA, poput npr. nestašice vode?

Tada je premijer bio čovjek kojeg je šestorka sada postavila da vodi Skupštinu KS.

SDA ga je postavila za premijera KS?

Da, to je bila greška.

Da li su SBB i DF vaši stvarni partneri ili se samo radi o matematici?

Uzimajući sve u kontekst, mogu reći da smo se sa DF-om i SBB-om našli na ovoj probosanskoj priči jer HDZ i SNSD zaista ugrožavaju temelje ove zemlje. Mi se iskreno borimo za interes zemlje i na toj matrici je SDA tražila partnere.

Kad je Radončić postao prihvatljiv za SDA?

U politici nema mnogo ljubavi. Svi se u političkoj areni bore za biračko tijelo. Nema potrebe da neko nekoga voli u ovoj situaciji. SDA je tražila partnere vođena interesom branjenja države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad