Korać: Iskreno ne znam kakve veze Handke ima sa Srbijom

Vijesti 14. dec 201907:46 > 07:50
REUTERS/Christian Hartmann

Nakon što je Skupština Kantona Sarajevo (KS) usvojila na sjednici u srijedu deklaraciju kojom je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke proglašen nepoželjnom osobom u kantonu, reagovao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin koji je Sarajevo nazvao "džamahirijom".

Od Vlade Srbije Radio Slobodna Evropa nije dobila odgovor na pitanje hoće li se ograditi od saopštenja ministara Aleksandra Vulina i Vladana Vukosavljevića povodom dodjela Nobelove nagrade austrijskom piscu Peteru Handkeu, odnosno, reakcije sarajevske vlasti na taj događaj.

“Opšti ton u reakcijama na Nobelovu nagradu Handkeu dao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da sada imamo dva ‘nobelovca’ – pored Andrića i Handkea”,kaže za RSE Žarko Korać, univerzitetski profesor u penziji i nekadašnji potpredsjednik Vlade pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića.

“Iskreno ne znam kakve veze (Peter) Handke ima sa Srbijom. On je, kao što znamo, austrijski pisac, a ni tematski se nije bavio našim regionom niti istorijom ovog regiona, ako ne računam nekoliko nesrećnih i bednih tekstova koje je napisao kao podršku Slobodanu Miloševiću”, izjavio je Žarko Korać.

Korać ocjenjuje da su te izjave samo razrada onog što je predsjednik Srbije već rekao:

“Vulin je, naravno, po običaju, najagresivniji i najbezobrazniji, nazivajući Sarajevo džamahirijom, a ministar kulture Vukosavljević, koji je jedan apsolutno nekompetentan čovek i, uzgred, član Krunskog saveta, moli se za spas duša onih koji nisu razumeli veličinu Handkea, iako bih mogao da se zakunem da ministar Vukosavljević verovatno nije pročitao ni jedno jedino delo Handkea”, kaže Korać.

“Sve u svemu”, dodaje, “Srbija podrškom Handkeu, govorim o zvaničnoj Srbiji, ne o nezavisnim i demokratskim ljudima, pokazuje, u stvari, da sebe doživljava kao potpuni kontinuitet Miloševićevog vremena – po logici: Handke je podržavao Miloševića, Handke je nagrađen, bogami nagrađeni smo i mi jer to je bila ispravna politika”.

Austrijski pisac je 2015. godine, odlukom gradske Skupštine, proglašen za počasnog građanina Beograda. Nagrađen je, kako je tada rekao predsjednik Skupštine grada Nikola Nikodijević “za promovisanje Beograda i podršku u teškim vremenima”.

Više na portalu Radija Slobodna Evropa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad